Подршка развоју  Е-спорта у Србији

Подршка развоју Е-спорта у Србији

08/06/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Прва седница Националног савета за развој Е-спорта у Републици Србији одржана је данас у згради Владе Србије.

Уз подршку Кабинета председника Републике Србије Александра Вучића и Кабинета председнице Владе Ане Брнабић формиран је Национални савет за развој Е-спорта у Републици Србији, што сведочи о томе да је наша земља препознала Е-спорт индустрију као област за даљи развој.

Председник Националног савета за развој Е-спорта Владимир Цветковић, истакао је да је индустрија е-спорта и гејминга у експанзији у целом свету, и да зато наша земља има велику шансу да се позиционира као лидер у овом делу Европе.

Е-спорт индустрија се константно развија и шири стварајући нове могућности за навијаче, клубове, играче, спонзоре, инвеститоре и иноваторе. Како индустрија пролази кроз технолошку трансформацију, инвеститори препознају нови пословни потенцијал, а заједно са растућим интересовањем инвеститора, стварају се и бројни нови стартапи.

На састанку је истакнуто да је као први корак неопходна израда Националне стратегије за развој Е-спорта. Циљ је да активности и имплементација стратегије допринесу даљем економском јачању Србије и стимулишу даљи развој високотехнолошког предузетништва, дигитализације и ИКТ сектора, што ће привући инвестиције у новим и напредним индустријама као што је Е-спорт.

Активности у оквиру примене стратегије допринеле би расту БДП-а, запошљавању, привлачењу и довођењу великих страних компанија, повећању прихода од европских и светских еСпорт турнира, повећању наплате пореза у вези са еСпорт индустријом и стимулацијом младих. Такође, истакнуто је да је потребно радити и на развоју нових програма едукације и додатног усавршавања у области Е-спорт и гејминг индустрије.

Очекује се да даљи развој екосистема еСпорт индустрије ојача економију Србије, привлачењем више међународних компанија али и играча, затим, генерисањем прихода за приватни и јавни сектор и одржавањем више међународних спортских догађаја у нашој земљи, као и отварање нових радних места.