Vučić: Otvoreni Balkan donosi dobrobit, nije zamena ni za šta pa ni za EU

Vučić: Otvoreni Balkan donosi dobrobit, nije zamena ni za šta pa ni za EU

07/06/2022 Off By BERB

Izvor: N1 Beograd, FoNet/Foto: Tanjug/Vlada Republike Severne Makedonije

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Ohridu da Otvoreni Balkan donosi dobrobit svim zemljama u regionu, a da to nije zamena ni za šta, pa ni za Evropsku uniju, već posebna inicijativa balkanskih naroda.

 

On je novinarima uoči samita Otvoreni Balkan rekao da je to najbolja inicijativa u regionu u proteklim decenijama i da nema potrebu da se pravda da li će se neko priključiti ili neće – „ko hoće, hoće, ko neće, neće“.

„Što se tiče želje bilo koga drugog da uđe u Otvoreni Balkan, svako je dobro došao. Vi to nazivate Republikom Kosovo, mi drugačije. Ako hoćeš da rešavamo probleme u interesu građana, da li ćemo da imamo dovoljno brašna, nafte i svega drugog, to je onda pitanje za Otvoreni Balkan“, rekao je Vučić novinaru koji je pitao da li je Otvoreni Balkan otvoren bez „Republike Kosovo“.

Na pitanje da li je Otvoreni Balkan zamena za zamrznuti put Zapadnog Balkana ka EU, Vučić je rekao da je najglasniji zagovornik otvaranja pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ali da inicijativa Otvoreni Balkan donosi dobrobit svima i da to nije zamena, već posebna inicijativa.

Vučić je rekao da će pokrenuti pitanje kako da zemlje regiona pomognu jedne drugima po pitanju hrane, energije, gasa, pravljenje čvorišta gasa i zajednička izgradnja postrojenja, posebno reverzibilnih elektrana.

On je rekao da je razgovarao 25 minuta sa komesarom za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozepom Borelom o evrointegracijama Srbije, dijalogu sa Prištinom, situaciji u regionu, kao i nastavku razgovaora sa Prištinom po pitanju deklaracije o nestalima.