Кад су минути драгоцени за живот

Кад су минути драгоцени за живот

07/06/2022 Off By BERB

Foto: Saša Gidra Marković

 

„Према релевантним истраживањима, свега 20 посто људи спремно је да притекне у помоћ особи која је доживела нагли срчани застој“, казао је генерални секретар Црвеног крста Србије Љубомир Миладиновић данас у Алексинцу. Према његовим речима, један од разлога за тако мрачну статистику јесте непознавање вештина прве помоћи.

Миладиновић је подсетио да је модерно доба са новим изазовима донело и већу учесталост јављања наглог срчаног застоја у ванболничким условима те да је то био разлог покретања кампање Црвеног крста Србије „Живот у твојим рукама“. Само они који се затекну поред човека који је доживео срчани застој имају могућност да помогну и спасу живот јер су у тим ситуацијама минути драгоцени, нагласио је генерални секретар.
Стручни тим Црвеног крста Србије одржао је обуку у мерама оживљавања спортистима, спортским радницима Спортског савеза Алексинца и екипи Хитне помоћи Дома здравља Алексинца. Едуканти су научили како да пруже прву помоћ приликом наглог срчаног застоја, као и како да користе аутоматски спољашњи дефибрилатор.
Међу присутнима су били начелница Одељења за општу управу и друштвене делатности Алексинца Ташана Јевтић, начелник Хитне помоћи др Ненад Марковић и секретар Црвеног крста Алексинца Милан Терзић. Они су изразили задовљство што је Алексинац на мапи локалних самоуправа чији су становници надаље спремни да повећају учинак у спасавању живота.
Кампања „Живот у твојим рукама“ одвија се у сарадњи са Олимпијским комитетом Србије, под покровитељством Министарства здравља Републике Србије.
Мото кампање је: Покренути неком срце најплеменитија је ствар коју можемо да урадимо за друго људско биће. Свако треба да зна како. Промотери кампање наши су најистакнутији спортисти: Колашинац, Теодосић, Аруновић и други.