Београд проглашен за град са највећим економским потенцијалом у региону

Београд проглашен за град са највећим економским потенцијалом у региону

02/06/2022 Off By BERB

Foto: tob.rs

 

Београд је проглашен за град са највећим економским потенцијалом у конкуренцији од 100 највећих градова у региону тзв. ”Emerging Europe” (Европа у успону). Ово признање престоница Србије добила је другу годину заредом. Регион ”Emerging Europe” обухвата 23 економијa централне, источне, југоисточне Европе и Јужног Кавказа, од којих су њих 11 чланице Европске уније (Естонија, Летонија, Литванија, Бугарска, Хрватска, Чешка, Мађарска, Пољска, Румунија, Словачка, Словенија).

 

„Emerging Europe“ је организација са седиштем у Лондону, која има за циљ да промовише потенцијал земаља у успону. У савету ове организације се налазе истакнути европски лидери: Гинтер Ферхојген, бивши европски комесар за проширење, потпредседник Европске комисије и комесар за предузећа и индустрију; Јон Стурза, бивши премијер и министар економије Молдавије; Росен Плевнелијев, бивши бугарски председник; Иван Миклош, бивши потпредседник владе и министар финансија, потпредседник владе за привреду и министар за приватизацију Словачке, Мирчеа Џоана, заменик генералног секретара НАТО-а и други.

Београд је ове године и трећи по броју талената, док је 2021. године године био на петом месту. Праг, главни град Чешке је проглашен за град са најбољем пословном окружењу у 2022. годину. Комплетан извештај за 2022. годину биће ускоро доступан јавности.

Жири који је одлучивао о рангирању градова, чини више од 100 глобалних стручњака за стране директне инвестиције (СДИ), саветника за одабир локација и аналитичара локација. Они су током 2021. године анализирали 100 градова у Европи са популацијом изнад 200.000 становника, као и два главна града у региону, где је популација становника испод 200.000.

Овај резултат само је још једна потврда колико је Србија унапредила своју пословну климу и колико све реформе које Влада Србије спроводи не пролазе неопажено ни у свету. Очекивано је да оваква признања умногоме допринесу додатном привлачењу страних инвеститора, с обзиром на то да овакве референце чине битан фактор при њиховој одлуци о потенцијалним ивестирањима.

У оквиру самита „Emerging Europe“ 23. јуна у Бриселу биће одржана и церемонија доделе награда. ”Будућност Европе у успону 2022.” је пето издање награда који приказује најбоље из региона: појединце, јавне и приватне организације, као и пројекте и иницијативе. Ове године у финале су ушла и три програма из Србије: ”Моја прва плата”, ”Дигитална експедиција” и ”Несаломиви”.