Потписани уговори о изградњи вртића у Радинцу и Шиду

Потписани уговори о изградњи вртића у Радинцу и Шиду

02/06/2022 Off By BERB

Foto: mpn.gov.rs

 

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, градоначелник Смедерева Јован Беч и председник општине Шид Зоран Семеновић потписали су данас уговоре о изградњи два нова вртића у Радинцу код Смедереву и Шиду чији је капацитет 390 места.

Ружић је истакао да је један од стратешких циљева ресорног министарства повећање обухвата деце предшколским васпитањем и образовањем, истакавши да изградњом нових вртића и повећањем њихових капацитета, као и подизањем квалитета васпитања и образовања на свим нивоима испуњавамо циљеве наше образовне политике.
У том смислу, како је истакао, врло је значајна подршка развоју и васпитању деце од најранијих узраста, јер је то од значаја за њихово даље образовање.
Нови вртић у Смедереву, који се гради у Радинцу, простираће се на више од 1.600 метара квадратних и имаће места за 250 малишана, а вредност инвестиције је приближно 169 милиона динара.
За објекат у Шиду издвојено је више од 131 милион динара и простираће се на површини већој од 1.100 метара квадратних, а имаће капацитет 140 места.
Планирани рок за завршетак радова на ова два објекта је годину дана.
Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са Светском банком спроводи пројекат изградње нових вртића у оквиру програма „Инклузивно предшколско васпитање и образовање.“
Овај програм, осим проширења капацитета од 11.000 нових места кроз изградњу нових и проширење и адаптацију постојећих предшколских установа, посебну пажњу посвећује и унапређењу предшколског васпитања и образовања кроз увођење Нових основа програма, као и знања и вештина стручних кадрова кроз менторску подршку и обуке за више од 12.000 васпитача. Битан аспект програма је и инклузија деце од најранијег узраста, као и сензибилисање и едукација родитеља о овом питању.