Подршка учесницима и организаторима ЦЕРН програма пракси за средњошколце

Подршка учесницима и организаторима ЦЕРН програма пракси за средњошколце

02/06/2022 Off By BERB

Foto: mpn.gov.rs

 

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић разговарао је данас са ученицима средњих школа из Србије, који су први учествовали у ЦЕРН програму праксе, као и њиховим наставницима и организаторима овог образовног програма са Института за физику и Физичког факултета Универзитета у Београду.

Министар је изразио задовољство због високог нивоа знања и способности које су у току програма пракси показали средњошколци из Србије, као и због похвала ментора и представника Европске организације за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) који организују овај програм.
„Ово је јединствена прилика за средњошколце из држава чланица ЦЕРН-а да дођу у у ову организацију на период од две недеље како би стекли практично знање и искуство у примени науке, технологије, инжењерства и математике у контексту истраживања спроведеног у ЦЕРН-у“, казао је министар.
Ружић је најавио да ће министарство и у наредном периоду наставити да пружа пуну подршку учесницима и организаторима ЦЕРН програма пракси за средњошколце, с обзиром на значај подршке младим генерацијама на њиховом даљем образовном путу и бављењу науком.
ЦЕРН програм пракси трајао је од 25. априла до 7. маја, а њему је учествовало 24 ученика из Србије. Србија је од 2019. године пуноправна чланица ЦЕРН-а.