USPEŠNO IZVEDENA VEŽBA “DIPLOMAC 2015”

USPEŠNO IZVEDENA VEŽBA “DIPLOMAC 2015”

27/06/2015 Off By

Izvođenju vežbe prisustvovali su pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Miloš Janković, načelnik Vojne akademije general–major Goran Zeković sa saradnicima, načelnik Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba VS (J-7), brigadni general Marinko Pavlović, predstavnici Ministarstva odbrane, Komande Kopnene vojske, Komande za obuku i logorskog prostora


tenk dodaje
Press služba VS

 

KADETI i kadetkinje završne godine 136. klase Vojne akademije danas su na intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade“ kraj Ćuprije uspešno izveli taktičku vežbu sa bojnim gađanjem “Diplomac 2015”. Na taj način praktično su pokazali šta su naučili tokom četvorogodišnjeg školovanja i potvrdili da su spremni za izvršavanje najsloženijih zadataka koje donosi oficirski poziv za koji su se opredelili.

Izvođenju vežbe prisustvovali su pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Miloš Janković, načelnik Vojne akademije general–major Goran Zeković sa saradnicima, načelnik Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba VS (J-7), brigadni general Marinko Pavlović, predstavnici Ministarstva odbrane, Komande Kopnene vojske, Komande za obuku i logorskog prostora.

Cilj „Diplomca 2015“ i višednevnog logorovanja kadeta završne godine modula pešadije, oklopnih jedinica i telekomunikacija na poligonu „Pasuljanske livade“ bilo je njihovo praktično ovladavanje sadržajima poznavanja i upotrebe naoružanja, opreme i taktike svog roda i službe, kao i osposobljavanje za komandovanje odeljenjem odnosno voda.

Vežba je započela prikazom održavanja veze na telekomunikacionom centru brigade KoV, da bi, potom, budući komandanti voda i nišandžije prikazali rad tenkovskog i mehanizovanog voda na pripremi za marš i borbu.

Najatraktivniji deo „Diplomca 2015“ bile su taktičke vežbe bojnog gađanja po temi „Ojačani streljački vod u odbrani sa prelaskom u napad“ i „Ojačani tenkovski vod u napadu iz pokreta“. Tokom prvog segmenta kadeti roda pešadije uspešno su odgovorili na postavljenu taktičku situaciju na terenu i neutralizovali neprijateljska sredstva i živu silu. Komandiri odeljenja uspešno su prezentovali izdavanje komandi za izvršenje gađanja i izvlačenje streljačkih odeljenja sa osnovnog na rezervne položaje.
Kadeti oklopnih jedinica prikazali su uvođenje tenkovskog voda u borbu i sasređeno dejstvo tenkova po uočenom cilju, uz uspešni prikaz dejstva protiv lovaca tenkova i protivoklopnih helikoptera.

Čestitajući kadetima uspešnu realizaciju vežbe s bojnim gađanjem načelnik Vojne akademije general–major Goran Zeković istakao je da je to kruna obučavanja kadeta 136. klase.

– Imali smo prilike da vidimo uvežbanost i efektno i korisno dejstvo voda, uz odlične efekte vatre. Metodologija rada kadeta bila je izvrsna, što je dobra poruka uoči njihovog preuzimanja dužnosti komandira voda – rekao je general Zeković i, kao posebno značajnu, naglasio činjenicu da su kadeti u svim poslugama i posadama bili apsolutno zastupljeni, od poslužioca, preko komandira odeljenja do komandira voda, što je dragoceno iskustvo za početne dužnosti u trupi.

Kadete završne godine svih studijskih programa Vojne akademije, posle današnje vežbe, očekuju ispiti i završetak diplomskog rada, da bi krajem leta, ispred Skupštine Republike Srbije, bili svečano promovisani u čin potporučnika Vojske Srbije.<


DOGAĐAJI