Србији је место у ЕУ

Србији је место у ЕУ

28/05/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе Србије, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да је политика Владе пуноправно чланство у Европској унији и да нема дилему да Србија треба да уради све што је потребно да би тај циљ био испуњен.

“Чланство Србије у ЕУ је у најбољем интересу грађана и грађанки наше земље. То је наш пут.  Тешко да можемо да утичемо на догађаје у свету, али узимајући наше интересе као примарне, а то је чланство у ЕУ, заузимамо и став. Ми такође нисмо острво да можемо да се игнорантски односимо према путу којим идемо, јер управо ми одлично знамо како изгледа живети у земљи која је изолована. Верујем да нико не жели да наша земља иде тим путем, јер знамо куда тај пут води”, рекла је Михајловићева у интервјуу за „Политику“.

Она је оценила да, као што ништа није било исто после рушења Берлинског зида, тако данас ништа више није исто као пре напада Русије на Украјину.

“Стварају се нови геополитички и геоекономски блокови и Србија не сме да пропусти ову прилику да нађе своје место у новом свету, као што смо пропустили у време пада комунизма”, навела је потпредседница Владе.

“Извесније је да ће Србија бити земља која се развија и у којој ће наши грађани желети да живе уколико будемо тражили савезнике у свету и учествовали у светским процесима, уместо да сами себе изолујемо. То се сада јасно види у енергетици, где су нам потребни нови снабдевачи гасом ако желимо да будемо енергетски безбедни, као и много одлучније спровођење енергетске транзиције, али ће бити све видљивије и у другим областима, где ће много тога у наредном периоду изгледати другачије него пре фебруара 2022”, казала је Михајловићева.