NIKINCI: REALIZACIJA REGIONALNOG STAMBENOG PROJEKTA SRBIJE

NIKINCI: REALIZACIJA REGIONALNOG STAMBENOG PROJEKTA SRBIJE

27/06/2015 Off By

Četiri prva potprojekta koja se sada sprovode obezbeđuju ukipno 300 montažnih kuća i 1.079 paketa građevinskog materijala., 696 stanova, i 370 seoskih domaćinstava. U naredne tri godine rešiće se stambeni problemi 6.500 izbegličkih porodica u regionu,od čega je 4.153 porodice u Srbiji


izbeglice-izbeglicki-centar_660x330

Ranka Čičak

U OPŠTINI Ruma danas je isporučeno 14 paketa građevinskog materijala vrednih po 9.000 evra korisnicima prvog potprojekta Regionalnog stambenog projekta Srbije. Ceo prvi potprojekat vredan je 2,2 miliona evra. Predviđa podelu 70 montažnih kuća i i 129 paketa građevinskog materijala.

Četiri prva potprojekta koja se sada sprovode obezbeđuju ukipno 300 montažnih kuća i 1.079 paketa građevinskog materijala., 696 stanova, i 370 seoskih domaćinstava. U naredne tri godine rešiće se stambeni problemi 6.500 izbegličkih porodica u regionu,od čega je 4.153 porodice u Srbiji.
U selu Nikinci u opštini Ruma, danas je bilo svečano. Porodici Bogdana Škorića stigao je paket građe vredan 9.000 evra, a u goste su mu došli i prvi potpredsednik Vlade, Ivica Dačić, komesar za izbeglice i migracije, Vladimir Cucić, šef Delegacije EU u Srbiji, Majkl Devenport, zamenik američkog ambasadora Gordon Dugud, zatim Izabel Perić iz ambasade Švajcarske, Vladimir Bilanđić iz Misije OEBSa u Srbiji, Hans Fridrih Šoder, šef Predstavništva UNHCR u Srbiji i mnogobrojni novinari.
Svi smo se našli u uskom dvorištu, pored oronule kućice koju će do jeseni zameniti nova. Bogdan Škorić sa suprugom i troje dece, devetnaesto godišnjom Jelenom, dvanaesto godišnjim Predragom i deseto godišnjom Milicom, ugostio je predstavnike Evrope i naše visoke funkcionere. Devenport ga je pitao odakle mu je porodica pobegla. Odgovorio je da je on izbegao iz Koprivnice, a žena iz Pakraca. Upoznali su se u Nikincima i venčali pre 20 godina.
– Ministar Dačić zahvalio je gostima iz EU sto su danas ovde i pomažu već godinama da nađemo trajna rešenja za izbeglice:
– Oni su devedesetih godina prošlog veka napustili svoje domove širom bivše Jugoslavije. Posledice tog procesa u Srbiji se i danas osećaju. Izbeglištvo je globalna i aktuelna pojava s dugom istorijom. Iskustvo nam je pokazalo da pružanje pomoći žrtvama rata i progona podstiće stabilnost društva. Najefikasnija je praktična pomoć. Povod današnjeg okupljanja je upravo dodela takve pomoći. To je ključni korak u sprovođenju Regionalnog stambenog programa. Od ideje je ovaj važan program danas postao stvarnost. Danas će pomoć porodici Škorić pomoći da se skuće posle više od 20 godina od progona iz Hrvatske. To je jedna od 104 porodice za koje su prva donatorska sredstva odvojena za stanbeno rešenje. Prosle godine smo se okupili u selu Krnješevci kod Stare Pazove i podelili prvih 25 paketa građevinskog materijala koji su finansirani iz budžeta Srbije. Ovo danas je novi korak. U Srbiji bi više od 16 hiljada porodica trebalo da dobije dom zahvaljujući Regionalnom stambenom programu. U Srbiji se u ovom trenutku sprovodi 4 potprojekta paralelno. Ubrzo će se potpisati sporazum o donaciji za peti projekat. Ukupni broj stanova za sve odobrene projekte je 4.000. Zahvaljujem se EU za sredstva koja su izdvojena za Regionalni stambeni program i za podršku iz instrumenta predpristupne pomoći. Zatim SAD za sredstva namenjena upravo ovom potprojektu, kao i ostalim donatorima – Nemačkoj, Italiji, Norveškoj, Svajcarskoj, Danskoj, Turskoj, Luksemburgu, Kipru, Rumuniji, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj. Bez njihove pomoći ovaj program ne bi ostvarili. Važno je i angažovanje UNHCRa i OEBS-a , sa kojima u partnerstvu sprovodimo projekat. Kao i Razvojne banke Saveta Evrope, koja upravlja donatorskim sredstvima. Današnji događaj ohrabruje sve koji rade na projektu Regionalnog stambenog programa.To je prekretnica u odnosima u regionu , ali i u životima izbeglica. Zato vas pozivam da ne stanemo na pola puta, već da se potrudimo i dovršimo posao. Na kraju ovog programa ne sme da bude izbeglica koji nisu rešili stambena pitanja.
– Majkl Davenport se izvinio porodici Škorić što je dugo čekala na svoj novi dom. On je takođe zainteresovan da se program što pre realizuje i da svih 16.000 izbegličkih porodica u Srbiji konačno reši svoj stambeni problem.
Novinari su pitali Dačića o Srebrenici i Rezoluciji. Odgovorio je da ona nije povoljna za Srbiju. Ali neće uticati na promenu naše miroljubive politike. <


SVET – EU

 norveskaVUČIĆ ZAVRŠIO POSETU KRALJEVINI NORVEŠKOJ

Obraćajući se novinarima nakon sastanka u rezidenciji Sulbergove, premijer Vučić izazio je zahvalnost Vladi Kraljevine Norveške na pomoći

vucic austrijaVUČIĆ NA FORUMU U AUSTRIJI GDE SE RASPRAVLJA O BUDUĆOJ ULOGI EVROPE NA GLOBALNOJ POZORNICI

    Press služba Vlade PREDSEDNIK Vlade Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj poseti Austriji, gde učestvuje na

246549_devenport-foto-zoran-loncarevic_fPOČEO FORUM ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA ZAPADNOG BALKANA

Ranka Čičak NIJE ideja da Vlada Srbije uđe u Evropsku uniju, već da celo društvo uđe u nju,

 

215NIŠ: SAJAM PROJEKATA KOJE FINANSIRA EVROPSKA UNIJA

DELEGACIJA Evropske unije u Srbiji, u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije Vlade Republike Srbije, Informacionim centrom EU