Отворена нова зграда Архива Републичког геодетског завода

Отворена нова зграда Архива Републичког геодетског завода

27/05/2022 Off By BERB

Foto: rgz.gov.rs

 

Поводом прославе јубилеја 185 година геодетске делатности у Србији министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, у присуству директора Републичког геодетског завода мр Борко Драшковић, обишао је завршене радове на новој згради Архива РГЗ-а.

Министар Момировић је истакао да Републички геодетски завод представља снажног партнера Влади Републике Србије у јеку највећег инвестиционог таласа у изградњи инфраструктуре у историји наше земље и нагласио да нас чека велики посао и пројекти који ће изменити лице Србије које је тешко замислити без подршке експертских тимова РГЗ-а. Момировић је рекао да су активности Републичког геодетског завода омогућиле Србији да привуче стране инвеститоре, економски напредује и постане модерна и уређена држава.
“Када су наши преци оснивали државу и уводили је у модерно доба, знали су да не могу без геодетске делатности и да све што се буде планирало и градило у Србији мора да буде измерено и премерено”, истакао је Момировић и додао да је мали број државних институција које могу да се похвале таквом традицијом.
Директор Републичког геодетског завода мр Борко Драшковић се захвалио Влади Републике Србије и Светској банци на подршци коју је РГЗ имао током реформе последњих седам година, истакавши задовољство да сада улазимо у фазу када резултати тог рада постају видљиви. Драшковић је изјавио да је један од три највећа страха које грађани имају – страх од губитка имовине и да је РГЗ читаву своју мисију орјентисао на гарантовање максималне безбедности сигурности непокретности.

Новоизграђеном зградом Архива решено је питање трајног чувања документације а Републички геодетски завод наставља своју дигиталну реформу која омогућава грађанима и привреди да до свих података којима располаже РГЗ дођу једноставно и брзо „једним кликом“ на мобилним телефонима.

Драшковић је рекао да је РГЗ јединствен међу државним органима јер у њему ради ради више од 3000 запослених од којих је чак 600 инжењера. Да би се разумео обим рада РГЗ-а важно је истаћи да је само током претходне године стигло више од 150 милиона различитих упита у вези са расположивим подацима међу којима су информације о скоро 19 милиона парцела и 5 милиона објеката у катастру непокретности. Републички геодетски завод је током претходне године решио скоро 1.400.000 хиљада захтева, а уз то прикупља, чува и дистрибуира податке у 14 различитих регистара који омогућавају фукнционисање великог броја привредних делатности док је грађанима на располагању 14 бесплатних сервиса преко којих могу доћи до жељених информација.