Настављамо успешну сарадњу у области дигитализације и модернизације јавне управе

Настављамо успешну сарадњу у области дигитализације и модернизације јавне управе

25/05/2022 Off By BERB

Foto: Sanja Knežević

 

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић и новоименовани амбасадор Републике Кореје у Србији Ли Ђеунг разговарали су данас о наставку досадашње интензивне сарадње двеју земаља у области дигитализације и унапређења електронских сервиса јавне управе.

Нагласивши да је реформа јавне управе један од приоритета Владе Србије, Обрадовић је навела да је отварање Српско-корејског информатичко-приступног центра (СКИП центра) у Београду пре пет година значајно допринело развоју електронске управе у земљи и подизању капацитета Републике Србије за модернизацију јавне управе. Она је подсетила да ће током године у Нишу бити отворен други СКИП центар, што представља велики успех за Србију, јер то није пракса у осталим земљама света.
Корејски амбасадор честитао је министарки Обрадовић на томе што је СКИП центар награђен за најбољи центар у свету, у конкуренцији више од шездесет сличних центара чији рад подржава Република Кореја, истакавши да његово изузетно функционисање служи за пример другим информатичко-приступним центрима.
На састанку је било речи и о пројекту „Развој паметних градова заснованих на инфраструктури облака“, који се у сарадњи са Корејским развојним институтом и компанијом Самсунг реализује у општинама Петровац на Млави, Бечеј и Шид, са циљем унапређења квалитета живота грађана. Саговорници су закључили да ће овај важан пројекат допринети и успостављању сарадње између јединица локалне самоуправе двеју земаља ради размене искустава и знања.
Обрадовић и Ли разговарали су и о интензивирању сарадње у области матичних књига, али и у области енергетике и заштите животне средине, а новоименовани корејски амбасадор указао је на велико интересовање корејских компанија за улагање на српском тржишту.
Он је претходно посетио СКИП центар Министарства државне управе и локалне самоуправе и том приликом изразио уверење да ће се досадашња успешна сарадња у области електронске управе и информационо-комуникационих технологија Републике Србије и Републике Кореје учврстити и обухватити нове пројекте.