Селаковић честитао Дан Африке

Селаковић честитао Дан Африке

25/05/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић упутио је честитку поводом обележавања Дана Африке у којој је поручио да је Србија искрен и посвећен партнер земљама и народима Африке, подвукавши спремност Србије за продубљивање и интензивирање свестраних веза са земљама овог континента.

 

Нагласивши да се Дан Африке у нашој земљи традиционално обележава као Дан пријатељства са народима Африке, Селаковић је указао да на тај начин настојимо да негујемо и истакнемо важност очувања сарадње са земљама Африке.

У честитки упућеној афричким колегама, коју је сталним делегацијама афричких земаља при Унеску дистрибуирала Стална делегација Србије при овој организацији, Селаковић је посебно нагласио да Србија снажно охрабрује подршку Унеска Африци и да дубоко верује да Унесков приоритет Африка доприноси не само даљем развоју и напретку афричких земаља, већ и добробити Организације. У том смислу, Селаковић је указао да је Србија прихватила позив да буде један од оснивача Групе пријатељства Унесковог приоритета Африка.

„Србија снажно подржава све иницијативе које су усмерене ка оснаживању културних, економских и политичких веза са афричким земљама, на билатералном и мултилатералном нивоу. Са посебним уважавањем стављам акценат на Унеско, који нашој сарадњи утемељеној на принципима солидарности, толеранције и међусобног уважавања пружа значајан простор за даље унапређење“, навео је шеф српске дипломатије.

Селаковић је у честитки потврдио и да ће програм стипендија за младе из афричких земаља за студирање на универзитетима у Србији бити проширен, закључивши да је то директан подстицај младим генерацијама, које ће у будућности бити баштиници наше пријатељске традиције и међусобне подршке.