TAKSA ZA RTS – STABILNO FINANSIRANJE ILI NOVI NAMET?

TAKSA ZA RTS – STABILNO FINANSIRANJE ILI NOVI NAMET?

26/06/2015 Off By

Navodeći da u RTS nema ni “N” od nezavisnog novinarstva, šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović rekao je da je taksa, koja će biti u istom iznosu kao pretplata za RTS, još jedan dokaz da je vlast “lagala i zavaravala” građane da će ukinuti pretplatu


rts

Ranka Čičak

VLADAJUĆA većina u Skupštini Srbije danas je ocenila da je važno obezbediti stabilno finansiranje javnog servisa, dok opozicione DS, SDS i Nova stranka kažu da ni uvodjenje takse od 1. januara 2016. godine neće omogućiti nezavisnost RTS.

Dok opozicija smatra da je uvođenje takse novi namet za građane kao što je bila pretplata. Poslanik SNS Vladimir Đukanović rekao je da taksu uvodi RTS na osnovu zakona te opoziciju upitao da li se zalaže da se RTS i RTV ugase. “Taksu uvodi i RTV, a čini mi se da nju kontroliše pokrajinska administracija. Ne možemo reći da vlada ili bilo ko uvodi taksu, već to rade upravni odbori RTS i RTV. Nije mi jasno zašto toliko povika na vladu”, kaže Đukanović i dodaje da se on zalaže za postojanje javnih servisa. Zamenik šefa poslaničke grupe SPS Đordje Milićević rekao je novinarima da javni servis ima izuzetnu važnost i značaj i da vlada na pravi način to prepoznaje.
“Važno je obezbediti stabilan, siguran i kontinuiran način i izvor finansiranja javnog servisa”, rekao je Milićević navodeći da je taksa dobar način koji će omogućiti da imamo javni servis koji će raditi u interesu građana, bez političkih pritisaka. Navodeći da je zadovoljan radom medija, Milićević je rekao da ne razume stav opozicije koja kaže da u javnom servisu nema ni “N” od nezavisnog novinarstva.
– SPS, kako kaže Milićević, podržava u potpunosti strateško opredeljenje vlade da se država povuče iz vlasništva nad medijima ističući da je to rezultat strateškog opredeljanja da Srbija postane članica EU.
Navodeći da u RTS nema ni “N” od nezavisnog novinarstva, šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović rekao je da je taksa, koja će biti u istom iznosu kao pretplata za RTS, još jedan dokaz da je vlast “lagala i zavaravala” građane da će ukinuti pretplatu.
“Ukinuli smo vam pretplatu, ali uveli smo vam taksu. Nije šija nego vrat”, rekao je Stefanović navodeći da je DS protiv ukidanja lokalnih i regionalnih javnih servisa. Prema njegovim rečima, gubitkom lokalnih medija više od 2.500 ljudi će ostati bez posla, a želja režima je da se građani Srbije informišu preko komercijalnih televizija kroz “rijaliti šou” i da ne znaju šta im se dešava. “Ubuduće ako se vi novinari usudite da bilo šta upitate dobićete jabuku”, rekao je Stefanović. DS se, navodi Stefanović, ne protivi izlasku države iz vlasništva u medijima, ali navodi da je projektno sufinansiranje “farsa i iluzija”.
Navodeći da RTS treba da bude nezavisan od vlade i da se ne finansira iz budžeta, šef posalničke grupe SDS Marko Djurišić je rekao da se u uslovima kad su smanjene plate i penzije postavlja pitanje opravdanosti uvodjenja takse u maksimalnom zakonskom iznosu od 500 dinara kao namet koji će gradjani plaćati. “Vlada ima problem, jer je obećala da će ukinuti pretplatu i to je sakrila preimenovanjem u taksu”, rekao je Đurišić navodeći da se danas ne može govoriti o nezavisnosti javnog servisa. Ocenjujući da je bolje da se javni servis finansira iz takse, a ne iz budžeta, Đurišić kaže da javni servis neće biti nezavisan ni kada prestane njegovo finansiranje iz budzeta “sve dok ova vlada upravlja životima građana”.
Poslanik Nove stranke Zoran Živković ocenio je da taksa nije garancija za nezavisnost RTS nego još jedan namet za građane.
Živković je najavio da će predložiti da se javni servis finansira iz budžeta “na način da ne zavisi od dobre volje političara”. <


SRBIJA

 

avesna266SKUPŠTINA SRBIJE: ZA I PROTIV IZMENA ZAKONA

Predsednica Odbora za kulturu i informisanje i poslanik DS Vesna Marjanović ocenila je da, godinu dana nakon donošenja

 

 

301SKUPŠTINA SRBIJE: OPOZICIJA TRAŽI OSTAVKU IVANA TASOVCA

Za produženje roka za privatizaciju glasali bismo kada bi ministar kulture i informisanja na kraju rasprave podneo ostavku

 

 

zoran-babic-JuPOSLANICI SNS FORMIRAJU ANKETNI ODBOR ZA ISPITIVANJE DOSADAŠNJEG RADA FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE

Sve su se ekološke akcije  vlade  Mirka Cvetkovića  svodile na  bilborde s napisima očistite Srbiju, a praktično su

 

 

hrastSKUPŠTINA SRBIJE: ZAŠTO VUČIĆ NAGRAĐUJE POLTRONE A UBIJA HRAST?

Janko Veselinović je pitao Vučića šta će preduzeti protiv izgradnje zida na mađarskoj granici. Zanimalo ga je i