64. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća od 24 – 27. maja

64. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća od 24 – 27. maja

23/05/2022 Off By BERB

O SAJMU
Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća je najstarija i najprestižnija tehnološka specijalizovana regionalna razvojno-tehnološka sajamska manifestacija u ovom delu Evrope, integrator i oslonac privredne saradnje na polju tehnike, tehničko-tehnoloških dostignuća i inovacija na širem međunarodnom planu. Sajam se organizuje posle dvogodišnje pauze izazvane globalnom pandemijskom i geopolitičkom krizom.

Sajam tehnike smatra se kamenom temeljcem sajamske industrije u Srbiji, iz njega su se razvili skoro svi veliki sajmovi. Član je Međunarodne unije sajmova (UFI, Pariz) od 1957. godine.

PROSTOR
Više od 20.000 kvm izlagačkog prostora u halama 1, 1A, 2, 3, 3A i otvoreni prostor Beogradskog sajma na raspolaganju su učesnicima Sajma tehnike za izlaganje eksponata, izložbene projekte i stručne prateće programe.

IZLAGAČI
Izlagački i stručni sajamski programi okupljaju više od 500 domaćih i stranih, direktnih i indirektnih izlagača i drugih učesnika iz 26 zemalja sa tri kontinenta: Nemačke, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Kine, Turske, Češke Republike, Poljske, Švedske, Austrije, Italije, Severne Makedonije, Švajcarske, Južne Koreje, Rusije, Bugarske, Sjedinjenih Američkih Država, Japana, Grčke, Holandije, Francuske, Kineskog Taipeija, Velike Britanije, Danske, Bosne i Hercegovine, Srbije.

SADRŽAJ IZLOŽBE
Integra (kompjuterski integrisana fabrika – fabrika budućnosti), izložba alata, procesne tehnike, robota, softvera i komunikacionih linija neophodnih u proizvodnim procesima svojstvenim Industriji 4.0, industrijskoj automatizaciji… tradicionalnа је okosnicа sajamske postavke, i to u hali 1. Ova postavka nudi elemente industrijske revolucije četvrte generacije, fabrike budućnosti (pametna, digitalna, virtuelna…), mašine alatke, alate i pribore za obradu metala, zavarivanje, kompresore, mernu opremu, industrijsku automatizaciju, sisteme za montažu, robotiku, procesnu tehniku, mikro i mezo sisteme, aditivne i 3D tehnologije…
Мaterijali i komponente za industriju, polugotovi i gotovi proizvodi, kompresori, površinska zaštita, naučno-tehnička literatura… nalaze se u hali 1A.
U hali 2A smešten je sektor elektroenergetike i termotehnike, uključuje opremu i uređaje za proizvodnju, prenos i distribuciju električne energije, telekomunikacije, merenje i izvore napajanja, instalacije, rasvetu za poslovne i stambene prostore, energetsku, industrijsku i kućnu elektroniku, KGH klimatizaciju, grejanje, hlađenje i sl.
U hali 2B posetioci će se susresti sa “Izložbom inovacija i novih tehnologija” pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i opremom za naučne i profesionalne svrhe .
Hala 3 Beogradskog sajma namenjena je nacionalnim izložbama i grupnim nastupima, transportu i logistici, metalurgiji i livarstvu, pripremi i prečišćavanju vode i gasova…

Тransport i logistika, industrijska bezbednost i zaštita, ambalaža i oprema za industrijsko pakovanje, а ove godine i Kreativni kutak, nalaze se u hali 3A.
Ostale zastupljene oblasti funkcionalno su raspoređene po tim i drugim prostorima u zavisnosti od namene opreme i namere izlagača.

Ključna izlagačka tematska oblast je i ove godine Industrija 4.0 kao sinonim za automatizaciju i kompletnu digitalizaciju svih proizvodnih procesa i poslovno umrežavanje. O tome govori i činjenica da najviše izlagača dolazi iz oblasti “Integre”, sajamskog sektora posvećenog numerički upravljanim mašinama alatkama (CNC), obradnim centrima, alatima i sistemima alata. Po zastupljenosti slede izlagači iz oblasti industrijske elektronike i mernih uređaja, te termotehnika i elektroenergetika. Zapaženo je povećanje interesa izlagača za predstavljanje sistema za industrijsku bezbednost I 3D tehnologije.

GRUPNE IZLOŽBE
Pored pojedinačnih izlagača, u hali 3 Beogradskog sajma, posetiocima će biti predstavljeni i grupni nastupi Češkе Republike i Slovenije.
I ove godine pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije – Udruženja za metalsku i elektro industriju, sa firmama članicama, nastupaju regionalne privredne komore i drugačije organizovani srpski privrednici.
Nekoliko kompanija predstaviće i Privredna komora Republike Srpske.

TEHNOLOŠKE NOVOSTI I INOVACIJE
Već po tradiciji, izlagači i drugi učesnici na Sajmu tehnike prijavili su više od 100 tehničko-tehnoloških inovacija i novosti, najviše sektorima 3D tehnologija, robotike, CNC mašina, primene laserskih tehnologija, obrade plastike, automatizacije proizvodnih procesa, mernih instrumenata, alata… U inovativnom segmentu većine prezentovanih industrija približno polovina prijavljenih inovacija odnosi se na domaće kompanije.

U hali 3 biće predstavljeno i svih šest timova-finalista u nadmetanju za “Najbolju tehnološku inovaciju” za 2021. godinu u Srbiji. Podsećanja radi, to su: pobednik “Farmeri” iz Čuruga sa inovacijom “Automatizacija tradicionalne zanatske proizvodnje”, sledi tima Beehold iz Niša sa pčelarovim asistentom “Beehold”. Treći na listi je tim tima Farmbot iz Novog Sada – “Inovativna usluga uz primenu robotske platforme”. Četvrti je CandBerrol iz Beograda sa “Inovativnim rešenjem za tretman oralne kandidijaze”, a peti Sova hanter team iz Beograda sa inovacijom “Višemrežni modularni bacač mreža” u ribarstvu. Šesto mesto pripalo je inovaciji “Dekorativna fuga sa jonima srebra” tima Fuga iz Čačka.

NAUČNE INSTITUCIJE IZ SRBIJE
Bez značajne institucionalne ili neformalne pomoći i podrške nadležnih državnih institucija, visokoobrazovnih, cehovskih i komorskih organizacija i institucija, naučno-istraživačkih instituta i sl. Svakako najistaknutije mesto među njima pripada resornom Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pod čijim se okriljem, u hali 2B Beogradskog sajma, predstavljaju naučno-tehnološke parkove, visokoobrazovne i naučno-istraživačke organizacije u Srbiji, koje će prezentovati svoje istraživačke projekte finansirane od strane ovog ministarstva.

PRATEĆI I STRUČNI PROGRAM
Stručni prateći program ovogodišnjeg Sajma tehnike najvećim delom je posvećen dilemama u pogledu mogućih pravaca tehničko-tehnološkog razvoja u različitim privrednim sektorima.

Tako će DOS – Srpsko društvo za osvetljenje – 24. maja, u hali 2, biti domaćin već tradicionalnog “Dana svetlosne tehnike”, a biće govora i o svetlosnom zagađenju i astronomskom turizmu, osvetljenju svemirskih brodova i stanica; kompanija Solfins organizuje seminar sa temama “Proizvodni ERP i MES softver – DelmiaWorks” i “Dassault Systemes 3DEXPERIENCE platfoma za upravljanje životnim ciklusom proizvoda”; YOURS 2022 – Konferencija mladih istraživača – predstavlja rezultate rada (isključivo na engleskio jeziku) u oblastima kao što su materijali, energija, energetska efikasnost, životna sredina, industrijsko inženjerstvo, saobraćaj i transport, građevinarstvo, menadžment kvalitet, sa posebnim fokusom na veštačkoj inteligenciji, mašinskom učenju, upravljanju energijom, informacionim tehnologijama biosistema, robotici i drugim inovativnim trendovima; već svetski poznat tim studenata sa Elektrotehničkog fakulteta H-Bridges javno će analizirati dilemu “Most između industrije i mladih inženjera“…

NAGRADE SAJMA TEHNIKE
Visokokvalifikovani žiri najuspešnijim izlagačima i drugim učesnicima dodeljuje tradicionalne nagrade i priznanja “Korak u budućnost”.

B2B
Poslovni karakter Sajma tehnike podržan je sajamskim web portalom sajamtehnike.rs (sajamtehnike.talkb2b.net/), koji osim informacija u vezi sa izlagačima i izložbenim i pratećim programom, registrovanim poslovnim posetiocima i izlagačima omogućava jednostavno automatizovano zakazivanje bilateralnih b2b poslovnih sastanaka, umrežavanje i međusobno pregledanje poslovnih profila.

CENA ULAZNICA
Pojedinačne ulaznice koštaju 400 dinara; pojedinačne ulaznice uz registraciju na portalu 300 RSD; grupne 250 RSD (ulaznica za đake i studente uz overen spisak, đačku knjižicu ili indeks 100 RSD). Poslovna propusnica (važi za sve dane sajma i obezbeđuje pristup u Business lounge na galeriji hale 1 i korišćenje usluga kao što su wi-fi, korišćenje kompjutera i štampača, toplo i hladno osveženje, te registraciju i ID karticu) košta 1500 dinara.
Za parkiranje putničkih automobila u sajamskom krugu plaća se 150 dinara po satu.

RADNO VREME SAJMA
Radno vreme Sajma tehnike biće od 10 do 18 časova.