Vučić na otvaranju 89. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu

Vučić na otvaranju 89. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu

21/05/2022 Off By BERB

Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas, sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom, svečanom otvaranju 89. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu i tom prilikom izjavio da Srbija i Mađarska neguju partnerski odnos vidljiv, kako rezultatima, tako i delima, te da će se međusobno pomagati i u ovim izazovnim vremenima.

 

Predsednik Vučić poručuje da je, nakon današnjeg razgovora sa premijerom Mađarske, dogovoreno da Srbija deo svojih energenata čuva u toj zemlji, što nam je važno jer nemamo dovoljno sopstvenih kapaciteta i skladišta, te da bi taj dogovor trebalo da se formalizuje sledeće nedelje.

„Večeras ću mirnije spavati jer smo, zahvaljujući Mađarskoj i Viktoru Orbanu, uspeli da rešimo jedan od 30 problema koje imamo. Mnogo mu hvala na tome. Dogovorili smo se da, ako Mađarskoj bilo šta bude nedostajalo, Srbija će biti tu. Mi se trudimo da takav partnerski odnos izgradimo samo još sa zemljama Otvorenog Balkana“, naglasio je predsednik Vučić.

Podsećajući na to da je pre samo sedam godina Mađarska bila sedma zemlja Evropske unije po nivou trgovinske razmene sa Srbijom, a danas druga, predsednik Republike Srbije se zahvalio iskrenom prijatelju naše zemlje Viktoru Orbanu.

„Rezultati saradnje dve zemlje su veliki. Ukupno gledano u ovoj godini, Mađarska je zemlja broj tri po nivou trgovinske razmene. Samo u poljoprivrednoj i prehrambenoj razmeni vrednost saradnje prelazi 200 miliona evra. To govori o nivou prijateljstva, poverenja, uzajamnog interesa, koji smo uspeli da izgradimo. Taj odnos jednih prema drugima je pun poštovanja, a napravljen je zahvaljujući Orbanu, njegovim hrabrim potezima i želji da čuje jedan narod sa Balkana i njegove predstavnike i da se bori za nas“, objasnio je predsednik Vučić ukazavši i na to da je na sastanku šefova diplomatije u Briselu, samo ministar spoljnih poslova Mađarske, a po nalogu premijera Orbana, bio u potpunosti uz Srbiju.

Govoreći o trenutnoj svetskoj krizi, predsednik Vučić je sa mađarskim kolegom razgovarao i o teškoj zimi, koja čeka ceo svet i istakao da je važno da jedni od drugih učimo kako da probleme rešavamo i kako da ih prevazilazimo. Takođe se osvrnuo i na nedavno otvaranje brze pruge Beograd-Novi Sad, rekavši da je nastavak radova ka Subotici i Budimpešti, uz sve ostalo, samo pokazatelj da veze dve zemlje mogu biti podignute na još viši nivo.

Predsednik Vučić je istakao da će poljoprivreda i svi njeni činioci imati ključnu ulogu za opstanak ne samo Srbije i Mađarske, već i dobrog dela regiona, te da se saradnja u toj sferi može na dalje unapređivati.

Predsednik Srbije je konstatovao da će posetioci poljoprivrednog sajma, čiji je zemlja partner Mađarska, moći da vide poslednja poljoprivredna dostignuća, kao i izložbe o genetskim potencijalima, proizvodima sa oznakama geografskog porekla i oznake za srpski kvalitet.
„Mnogo toga možemo i moramo još da popravimo u našim navikama i poljoprivrednoj proizvodnji, pre svega u preradi. Zato sam zahvalan Mađarskoj, koja ulaže ne samo u sever Srbije, već i u centralnoj Srbiji. Siguran sam da kada radimo zajedno, ljudi mogu da se osete lakše i vide veliki boljitak za sve“, dodao je predsednik Vučić i učesnicima na Sajmu poželeo uspeh i uspešnu prezentaciju proizvoda.