ХЕ „Ђердап“ пример регионалне, међудржавне сарадње

ХЕ „Ђердап“ пример регионалне, међудржавне сарадње

20/05/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је на обележавању 50 година од почетка рада „Ђердапа 1“, да је изградња ове хидроелектране пример како се припремају и реализују велики, заједнички, међудржавни регионални пројекти.

 

„Србија и Румунија су пример добрих суседа у нашем региону, две земље које су кроз историју биле повезане добрим односима двеју држава и пријатељством два народа. Наша два народа су одувек била пријатељска. Имамо добре пословне, пријатељске, породичне и односе који доносе нове пројекте. Пре 50 година, пуштањем у рад Хидроелектране „Ђердап 1“ Србија и Румунија добиле су једну важну и нераскидиву везу, повезујући се у производњи електричне енергије. ХЕ „Ђердап“ учинила је да Дунав буде река која нас не одваја, већ повезује, и чији смо потенцијал заједно успели да искористимо за производњу електричне енергије, и то оне најчистије, зелене енергије. Изградња ХЕ „Ђердап 1“ и дан-данас стоји као пример како се припремају и реализују велики, заједнички, међудржавни регионални пројекти“, рекла је она.
Потпредседница Владе је навела да посебну захвалност заслужују инжењери и сви радници у Србији и Румунији који су учествовали у изградњи ХЕ.
„Ово је пример да кад имате визију, можете да превазиђете све препреке, а било их је много, које су успешно савладали српски и румунски градитељи када су преусмерили и ток Дунава како би изградили ову моћну хидроелектрану. Док изражавамо захвалност инжењерима и свим радницима који су омогућили да ХЕ „Ђердап“ буде оно што јесте, један од стубова наше енергетске безбедности, једнако смо свесни обавезе коју имамо ми који данас управљамо енергетским системима наших земаља. Имамо обавезу да улагањем у ревитализацију продужавамо животни век наших заједничких хидроелектрана. Али, имамо обавезу и да гледамо у будућност, као што су радили и они пре нас, кад су донели одлуку да уђу у један тако велики и сложен пројекат“, навела је она.

Михајловићева је рекла да су, у моменту када се цела Европа и свет суочавају са изазовима и кризом и истовремено спроводе процес енергетске транзиције, потребни сарадња, заједнички пројекти и солидарност.
„Једнако су нам, као и пре 50 или 60 година, потребни храбар поглед у будућност, ослањање на сопствене ресурсе, вера у наше знање, као и спремност да радимо заједно са нашим суседима. Верујем да, као и пре 50 година, и данас енергетика треба да буде спона која ће повезати наше две земље и да би, као што су наши претходници градили “Ђердап“, требало заједно да радимо на неким новим пројектима, који ће нам обезбедити енергетску безбедност, здраву животну средину и бржи развој и напредак којем тежимо“, рекла је Михајловићева.