Фестивал прве помоћи

Фестивал прве помоћи

20/05/2022 Off By BERB

Foto: Crveni krst Srbije

 

Под слоганом “Покренути неком срце најплеменитија је ствар коју можемо да урадимо за друго људско биће. Свако треба да зна како”, Црвени крст Србије наставио је са кампањом “Живот у твојим рукама”.

 

Данас је стручни тим Црвеног крста Србије одржао обуку у мерама пружања прве помоћи приликом наглог срчаног застоја члановима Олимпијског комитета Србије, са којим у партнерству спроводи кампању. Обуци је присуствовао и заједно са колегама обуку прошао председник ОКС-а Божидар Маљковић.
Пред почетак догађаја присутнима су се обратили проф. др Драган Радовановић, председник Црвеног крста Србије, државни секретар у Министарству здравља доц.др Предраг Саздановић и Божидар Маљковић, председник Олимпијског комитета Србије.
Радовановић је нагласио да је Олимпијски комитет Србије међу првима схватио значај познавања техника прве помоћи у ситуацијама наглог срчаног застоја и да је остварено партнерство између Црвеног крста Србије и спортске организације која под својим окриљем има бројне спортске савезе природно. Данашњу едукацију, Радовановић је сагледао у ширем контексту. „Ова радионица није само обука, на њу треба гледати као на фестивал прве помоћи“, рекао је он.
Саздановић је, говорећи у своје име, у име Министарства здравља и у име министра Лончара, истакао изузетан значај кампање управо у времену постковид компликација које су глобална претња здравственим системима. Према његовим речима, чекају нас у постковид ери изазови на које би требало промптно реаговати. Један од таквих изазова, навео је он, представљају кардиолошке и пулмоналне компликације настале при повећаним напорима, до чега долази често у спорту. Државни секретар посебно је нагласио да би децу предшколског и школског узраста, као и адолесценте, требало анимирати да се укључе у спортске активности, које би морале бити безбедне. Ова кампања, казао је он, требало би да се омасови како би се едуковао што већи број спортиста и спортских радника који на терену могу спасити живот. „Због њеног изузетног значаја за здравље и спорт, Министарство здравља кампању снажно подржава“, закључио је Саздановић.
Маљковић је подсетио на искуство познатог НБА кошаркаша Литванца Арвидаса Сабониса који је доживео срчани застој након тренинга. Срећом, уз Сабониса одмах се нашао лекар са апаратом за дефибрилацију и спасао му живот. Маљковић је скренуо пажњу на део данашње обуке која подразумева коришћење апарата за дефибрилацију и истакао да би било добро да нам они никад не затребају, али је да важно да их имамо уз себе, јер ће неком сигурно спасити живот. „Важнија акција у српском друштву није постојала у последњих двадесет година“, истакао је Маљковић.
Едуканти су имали прилику данас на луткама да вежбају технике које ће од сутра бити спремни да примене у реалности ако се за то укаже потреба и да тако учине најхуманије дело, да спасу живот. Будући да извођењем мера оживљавања “купујемо драгоцено време” до доласка медицинске службе, јер само чекање на хитну помоћ или интервенцију лекара без адекватне помоћи може довести до смртног исхода, важно је да се у кампању укључи што шира јавност.
Кампања „Живот у твојим рукама“ одвија се под покровитељством Министарства здравља Републике Србије.
Промотери кампање су наши најпознатији спортисти: Асмир Колашинац, Милош Теодосић, Зорана Аруновић, Бобан Марјановић и други.