Заједничка сарадња и едукација друштва кључнe у борби против насиља над женама и девојчицама

Заједничка сарадња и едукација друштва кључнe у борби против насиља над женама и девојчицама

19/05/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, рекла је на састанку управног одбора заједничког пројекта „Интегрисани одговор на насиље над женама и девојчицама у Србији“, да је борба против насиља над женама и девојчицама приоритет Координационог тела, самим тим и Владе Србије, и истакла да је, поред сарадње државних институција и цивилног сектора, важно да се читаво друштво укључи у решавање овог проблема.

 

 

„Пројекат показује колико можемо да допринесемо борби против насиља над женама и девојчицама и да само заједно можемо да дођемо до решења и резултата. Држава је у претходном периоду направила конкретне кораке, пре свега када је реч о нормативним оквирима – усвојили смо Стратегију за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици за период од 2021. до 2025. године, Национална коалиција за окончање дечјих бракова упутила је иницијативу за измене закона, подржали смо организације цивилног друштва, али морамо сви још више да радимо јер је насиље над женама и девојчицама проблем читавог друштва. Неопходна је сарадња свих институција, невладиног сектора, међународних партнера, медија. Такође, морамо да радимо додатно и на едукацији младих, да говоримо о штетности насиља и рушењу предрасуда са којима се жртве суочавају и да успоставимо веће поверење. Наставићемо да се боримо за остваривање права жена и девојчица и потребно је да заједно подржимо борбу у многим државама у вези са забраном абортуса“, рекла је Михајловићева.

Франсин Пикап, стална представница Програма УН за развој у Србији, рекла је да је спровођење пројекта помогло да се подигне ниво свести о борби против насиља.
„Поносна сам на заједнички рад и на све што смо урадили, јер се много тога променило. Сада је знатно јача ситуација на овом пољу и институционално и када је реч о организацијама цивилног друштва. Овај пројекат је доказ да постоји свест у Србији да је потребно борити се против насиља и наша је обавеза да радимо на спровођењу свих закона и стратегија и у пракси“, рекла је она.

„Један од приоритета наше владе, а то се односи и на спољну политику, јесте борба за родну равноправност и спречавање насиља над женама. Један од наших циљева јесте да идеје о већој улози жена у доношењу политичких одлука, које постоје у Шведској, промовишемо и у другим земљама и тако се боримо против насиља, а за родну равноправност“, рекла је Карин Мекдоналд, шефица Одељења за развојну сарадњу Амбасаде Шведске.

Циљ пројекта који заједно спроводе Влада Србије, УНДП, UN Women, УНИЦЕФ, УНФПА уз подршку Владе Шведске, јесте унапређење стратешких оквира за заштиту жена и девојчица, да пружи подршку жртвама насиља, информише јавност о проблему насиља и смањивање толеранције, као и да ојача систем превенције и механизме помоћи женама које су преживеле насиље.