Представљање фото-монографије Инес д'Oреј BEOGRAD CONCRETE

Представљање фото-монографије Инес д'Oреј BEOGRAD CONCRETE

19/05/2022 Off By BERB

Португалска фотографкиња Инес д’Ореј боравила је у уметничкој резиденцији у српској престоници у оквиру Београдског месеца фотографије 2021. Том приликом настао је њен циклус „Бетонски Београд” (Beograd Concrete) који истражује архитектуру и идентитет који она даје територији на којој настаје у контексту наслеђа београдске и светске модернистичке архитектуре ХХ века.

Пројекат је усклађен са вишегодишњим уметничким опусом Инес д’Ореј, која је вршила слична истраживања у другим градовима као што су Лисабон, Порто, Копенхаген и Токио. У случају Београда, посебно је била заинтересована за мешавину стилова и архитектонских референци које је пронашла у јавним објектима изграђеним између 1946. и 1980. године и стамбеним или пословним зградама које датирају из периода између два рата, када се архитектонско наслеђе две Југославије укрштало.
Монографија садржи 53 репродукцијe, ауторски текст португалске историчарке уметности Андреје Гарсије, као и разговор између Јелене Гачић, Марка Крсмановић-Симића и Синише Влајковића. Пројекат су подржали Амбасада Португала у Србији, Galeria das Salgadeiras из Лисабона и ”Београдски месец фотографије”.