Михајловићева са израелском компанијом о улагањима у развој ОИЕ

Михајловићева са израелском компанијом о улагањима у развој ОИЕ

18/05/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са представницима израелске компаније „Сунса група“, коју је предводио Моше Лифшиц, регионални координатор за Балкан, о улагањима ове компаније у развој и изградњу електроенергетских капацитета који користе ОИЕ.

 

Михајловићева је рекла да је Министарство отворено за сарадњу са приватним компанијама у процесу енергетске транзиције и реализације зелене агенде, истакавши да Србија располаже великим потенцијалима за развој капацитета који за производњу енергије користе ОИЕ.
„Меморандум који смо недавно потписали за Израелом представља основу за даљи развој односа у енергетици, посебно у области ОИЕ, где већ постоје компаније из Израела, а ми свакако желимо још више израелских инвеститора који ће улагати у зелену енергију. Србија је јасно опредељена да иде ка одрживој, зеленој енергетици и повећању енергетске безбедности, а све компаније које желе да учествују у том процесу су добродошле. Донели смо нови, први посебан Закон о коришћењу ОИЕ, који је створио основу за нова улагања. Наш циљ јесте да до 2040. године имамо 40 одсто удео ОИЕ у енергетском миксу. Обавеза оператора преносног система јесте да омогући прикључење нових капацитета на мрежу, а држава ће помоћи да се створе сви услови, јер једино заједно, држава, јавни и приватни сектор, могу да допринесу развоју овог сектора и унапређењу енергетске стабилности“, рекла је Михајловићева.

„Имамо искуства и знања о соларној енергији, односно о технологијама које се користе за изградњу и управљање соларним електранама. Желимо да у наредне две, три године инвестирамо у нове капацитете, пре свега у соларне електране, и мислим да би то био само почетак. Захваљујући доброј сарадњи Србије и Израела, и имајући у виду Меморандум о сарадњи у области ОИЕ и искуства других израелских компанија, заинтересовани смо за пословање у српском енергетском сектору“, рекао је Лифшиц.