Породица апсолутни услов опстанка нашег народа

Породица апсолутни услов опстанка нашег народа

15/05/2022 Off By BERB

Народи су настајали и опстајали захваљујући ономе што се зове породица. Услов опстанка, Срба као и свих других народа, јесте јака и бројна породица. Бројни су покушаји да се породица обесмисли и представи као безначајна и превазиђена социјална заједница.

Савремени живот, технолошка достигнућа, нове могућности комуникације, унеле су у наше породице отуђење, ћутање и самоћу. Постајемо сами себи довољни, комуницирамо порукама и мејловима, заборављамо шта значи изговорена реч, колико вреди загрљај и рука у руци. Уместо бајкама, децу успављујемо садржајима са мобилних телефона.
Заборавили смо како изгледају и шта значе породични ручкови. Туђу муку пратимо у медијима, серијски, а муку најближих и не примећујемо, јер не разговарамо, јер нам живот пролази гледајући у мобилне телефоне и телевизијске екране.
Скоро све што је у нашим породицама вековима преживљавало, као добро и корисно, ми смо одбацили. Проширујемо списак разних права, а права породице нико више готово и да не спомиње.
Ако желимо да преживимо и опстанемо као народ, ми немамо избора; само је један начин-велика, бројна и здрава породица. Све друго су залудне приче.
Демографска обнова Србије није могућа без породице и зато све своје потенцијале, економске, научне, културне…морамо ангажовати у тражењу начина да вратимо значај који је у нашем друштву некада имала породица.
Нека нам овај Међународни дан породице буде опомена да кренемо у спасавање породице.