Jubilej Klastera FACTS na Beogradskoj nedelji mode

Jubilej Klastera FACTS na Beogradskoj nedelji mode

12/05/2022 Off By BERB

Piše: Ivana Rajković/Foto: belgradefashionweek.com

 

Revija kojom je Klaster modne i odevne industrije FACTS obeležio važan jubilej postojanja i uspešnog rada, izazvala je sinoć oduševljenje kod publike u kojoj su bili mnogobrojni predstavnici biznisa, mode, umetnosti i medija.

Pistom u Bioskopu Balkan prodefilovalo je više od 60 modela najpoznatijih domaćih brendova, kao što su Ivko, Extreme Intimo, Tiffany, AMC, Luna, PS Fashion, Exterra, Beba Kids, Ninia i Maruška, i dalo svojevrstan uvid u stvaralaštvo domaće modne industrije.

Klaster FACTS je od svog osnivanja dao značajan doprinos razvoju modne industrije u Srbiji, a danas njegovu mrežu čine firme članice koje su vlasnici prepoznatljivih brendova sa franšiznim konceptom prodaje u preko 400 maloprodajnih lokala na prostoru ex Yu tržišta kao dominantnog u ostvarenom izvozu od preko 20 miliona eura i sa ukupnim prometom od blizu 70 miliona eura godišnje. Ukupan broj integrisanih, zaposlenih u mreži koju čini Udruženje Klaster FACTS broji više od 5.000 ljudi.

Mrežu Klastera modne i odevne industrije – FACTS, danas posle punih dvanaest godina uspešne saradnje i rada, čini 100 članova horizontalno povezanih i to privatne proizvodne firme – nosioci najpoznatijih srpskih brendova, mala srednja preduzeća koja učestvuju u nastanku i stvaranja brendova, obrazovne institucije sa tri univerziteta u Republici Srbiji , modna platforma BFW, regionalne razvojne agencije sa kojima se ostvaruje sinergijski rad na projektnim aktivnostima klastera. Značajan doprinos Klastera je i u povezivanju znanja, dizajna, kreativnosti i iskustva radne snage.