Гојковић на обележавању 55 година Завода за проучавање културног развитка

Гојковић на обележавању 55 година Завода за проучавање културног развитка

11/05/2022 Off By BERB

Аутор фотографија: Горан Златковић

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић поручила је данас на обележавању 55 година Завода за проучавање културног развитка да ова институција представља својеврсну ризницу идеја, теорија и политика значајних за развој културе.

 

Гојковић је нагласила да ова, по много чему јединствена и значајна установа, дуже од пола века успешно спроводи активности у области културне политике и да је Завод био и остао стециште размене мишљења и академских дебата, место разноврсних истраживања и израде стручних и научних радова.

„Такав приступ у многоме је допринео квалитетнијем изучавању културне прошлости, стварању могућности за детаљну анализу тренутног стања у култури и лакшем одређивању стратешких праваца културног развоја“, истакла је Гојковић.
Према речима министарке културе и информисања током пет и по деценија постојања, ова установа обухватила је широко поље интелектуалног и културног деловања, настојећи да пружи одговоре на најразноврсније теме и многе изазове и да се управо кроз ову важну мисију Завода, која је неопходна и у данашње време, преплићу искуства прошлости са визијама какву будућност желимо да креирамо за наше друштво и будуће генерације.

Министарка културе и информисања је нагласила да рад Завода у претходних годину дана најбоље показује да се на пољу науке и истраживачког рада не живи од старе славе. „Директор Марко Крстић са сарадницима бројним програмима и садржајима унео је преко неопходну свежину и установи дао нови замах. Редизајнирани часопис ‘Култура’, поред увек присутног богатог садржаја, сада је добио и на привлачности за ширу публику“, истакла је Гојковић.

Гојковић је приметила да је Завод дао и велики допринос у мапирању културне сцене и потреба у циљу израде до недавно недостајућих системских закона, што је био један од приоритета Министарства културе и информисања у претходних годину и по дана. „Сигурна сам да подршка Завода неће изостати ни у наредним изазовима који нас очекују на том плану“, подвукла је Гојковић.

Гојковић је напоменула да верује да ће све оно што је у претходном периоду заједничким снагама Министарства и установа културе урадјено и у шта је улагано, бити у пуном сјају видљиво тек у времену пред нама.

„Министарство културе и информисања Завод види као битног партнера на том заједничком послу Зато је важно да Завод за проучавање културног развитка настави да преданим и посвећеним радом, доприноси очувању националног и културног идентитета и креирању плодног тла за даљи културни, а тиме и свеукупни развој друштва. У уверењу да ћемо на том послу заједно истрајати, на добробит свих наших грађана, честитам вам овај значајан јубилеј“, закључила је министарка културе и информисања.

Овом приликом в.д. директора Народног позоришта у Београду Светиславу Гонцићу свечано је уручена специјална награда „Стеван Мајсторовић“ за допринос културној сарадњи две институције.