POSLANICI SNS FORMIRAJU ANKETNI ODBOR ZA ISPITIVANJE DOSADAŠNJEG RADA FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE

POSLANICI SNS FORMIRAJU ANKETNI ODBOR ZA ISPITIVANJE DOSADAŠNJEG RADA FONDA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE

25/06/2015 Off By

Sve su se ekološke akcije  vlade  Mirka Cvetkovića  svodile na  bilborde s napisima očistite Srbiju, a praktično su samo čistile buđet Republike. Zbog toga je  naša poslanička grupa odlučila da pokrene inicijativu za formiranje Anketnog odbora koji bi se bavio svm nenameskim trošenjima novca  namenjenog ekologiji, rekao je Zoran Babiš šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije


zoran-babic-Ju

Ranka Čičak

POSLANIČKA grupa Srpske napredne stranke najavila je danas  formiranje Anketnog odbora za ispitivanje dosadašnjeg rada Fonda za zaštitu životne sredine i pozvali klege  iz svih poslaničkih grupa da  se pridruže. Predsednik polaničke grupe SNS Zoran Babić  rekao je da je zagađena Srbija posledica neodgovornog odnosa bivšeg režima i loše politike prema ekologiji :

– Sve su se ekološke akcije  vlade  Mirka Cvetkovića  svodile na  bilborde s napisima očistite Srbiju, a praktično su samo čistile buđet Republike. Zbog toga je  naša poslanička grupa odlučila da pokrene inicijativu za formiranje Anketnog odbora koji bi se bavio svm nenameskim trošenjima novca  namenjenog ekologiji.
Profesor Branislav  Dražić  izneo je podatke koji teško optužuju bivšu Vladu:
– Napadaju često našu stranku radi nebrige o životnoj sredini. Tako  pokušavaju da skinu odgovornost  sa sebe.  Pokušali su da nas optuže za poplave i loše stanje u ekologiji. Zato smo, radi istine, rešili da formiramo ovaj Anketni odbor i da dokažemo kako se prema dinaru   za životnu sredinu odnosilo ranije. Nas danas čeka poglavlje 27 pregovora sa EU. Moramo od usta da odvojimo 10 milijardi da rešimo sve  probleme  u ekologiji. Oliver Dulić, koji je u prošloj  Vladi bio ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje, a danas je na optuženičkoj klupi, izjavljuje kako je njegov  proces politički .  Tih 80 miliona dinara za koje je optužen  je samo mali deo njegovih zloupotreba.  U Fondu za zaštitu životne sredine zatekli smo dug od 7 ipo milijardi. Dvadeset pet miliona evra je odvojeno za akciju Očistimo Srbiju. To je dato   za veb portal , čija izrada košta maksimalno  hiljadu evra. Više od 35 hiljada evra je dato za izradu znaka te akcije. Zatekli smo 136 plaćenih projekata koji  nikada nisu realizovani. Samo u Jagodini imamo 800 miliona datih para za 3 godine, a nemamo završene poslove  koji su prošli nadzorne organe. Četardeset sedam miliona ekološkog dinara dato je za medije. Blicu za  pisanje o akcijama koje Srbiji ništa nisu donele. Iz Fonda za zaštitu  životne sredine  za  tu akciju dato je 2 milijarde dinara. U isto vreme, Oliver Dulić je bio i predsednik Upravnog odbora Fonda i ministar za zaštitu životne sredine. Mnoge firme bliske njemu i njegovoj pordici su dobijale poslove bez tendera. Nećemo mi Anketnim odborom juriti veštice. Nećemo politizovati ovaj problem. Želimo samo istinu. Da otvorimo ovu priču i pokažemo kako je bilo, pre nego što uopšte uđemo u raspravu s EU.  Kad sve proverimo, podatke ćemo dostaviti nadležnim organima, koji će nastaviti posao.
Zoran  Babić je  pohvalio ozbiljnost ove Vlade. Od 130  sednica ni jedna nije održana telefonski, za razliku od 600 sednica prošle Vlade, od kojih je  tri četvrtine  održano telefonski iz letovališta, kafana, sa ulice. Vučić je  kao premijer u Skupštini proveo 215 sati odgovarajući na postavljena pitanja. Cvetković je  za 4 godine bio u Skupštini 75 sati. Ministri ove Vlade su na svakoj sednici odbora Skupštine i na svakom javnom slušanju,na svakoj sednici Skupštine:
– Mislim da je mnogo veći problem u Skupštini manjak dijaloga, govor mržnje. Mi smo, kao narodni poslanici SNS  sa ovog mesta u holu od strane Zorana Živkovića nazvani konjima, a   u sali nas je  nazvao spodobama. O tome niko nije pisao. Predstavnici bivšeg režima ne dolaze na glasanje. Za protekle dve ipo godine ove Vlade bili smo dva ipo puta  više poslednjih  četvrtaka u mesecu u  Skupštini  i odgovarali na pitanja, nego što je to bila Vlada Demokratske stranke u svom mandatu. <


SRBIJA

hrastSKUPŠTINA SRBIJE: ZAŠTO VUČIĆ NAGRAĐUJE POLTRONE A UBIJA HRAST?

Janko Veselinović je pitao Vučića šta će preduzeti protiv izgradnje zida na mađarskoj granici. Zanimalo ga je i

 

 

poskupljenje-strujeSKUPŠTINA SRBIJE: POSKUPLJENJE STRUJE POSVAĐALO POSLANIKE

Poslanik koji će danas glasati za poskupljenje struje je iz Niša, a on za električnu energiju duguje 1.009.554

 

 

balint-pastorSKUPŠTINA SRBIJE: SVM, NS I SPO-DHSS ZA PROMENU USTAVA SRBIJE I IZBORNOG SISTEMA

SVM smatra da fokus pažnje treba staviti na Ustav, jer je nemoguće i neozbiljno menjati određene zakone, a

 

i jovSKUPŠTINA SRBIJE: STRUJNI UDAR ZVAN AKCIZE

Pedlažem da povučete ovaj predlog o akcizama za struju. Ako ne, pozivam poslanike da ne glasaju. Jer ovo