Милион километара у име хуманости

Милион километара у име хуманости

08/05/2022 Off By BERB

Foto: Crveni krst Srbije

 

Полагањем венца на спомен-плочу која се налази на згради Југословенске кинотеке, месту где је била зграда где је 1876. основано Српско Друштво Црвеног крста, и посетом изложби у Дому Војске Србије „Заборављени јунак-др Владан Ђођевић“, о оснивачу Црвеног крста Србије, Црвени крст започео је обележавање Светског дана Црвеног крста и Црвеног полумесеца.

Централном догађају у просторијама Црвеног крста Србије присуствовали су високи званичници и волонтери наше организације чија мрежа хуманитараца лежи преко целе територије Србије. Том приликом, присутнима су се обаратили председник Црвеног крста Србије проф. др Драган Радовановић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић и наша позната кошаркашица, која је уједно и промотерка Црвеног крста, Наташа Ковачевић Стојаковић.

Радовановић је подсетио да је настојање да се ублажи људска патња током ратних времена пре 159 година било повод за оснивање Међународног покрета Црвеног крста. Он је истакао да су догађаји и у нашем добу, које карактеришу недаће људи, позив да се посветимо доброчинству и да развијемо емпатију. Представио је широк спектар активности које обавља Црвени крст и указао на најважнијe резултате у последње две године. „Црвени крст снажно је подржао најугроженије, речима бројки изгледа овако: поделили смо 500.000 пакета хране и хигијене, реализовали смо 132.000 налога за набавку хране, лекова у време ванредног стања, око 1.200.000 грађана је подржано у процесу вакцинације, наши волонтери су уложили око 800.000 волонтерских часова пружајући помоћ најугроженијима, примили смо око пола милиона телефонских позива и пружили важне информације и психосоцијалну помоћ, волонтери и запослени су прешли око 1.100.000 километара обављајући своје задатке.“
Радовановић је подвукао значај велике породице волонтера који су увек спремни да дају све од себе у име вредности које промовише Црвени крст. Он се захвалио на помоћи свима који су учествовали у раду Црвеног крста током година и позвао присутне да чине добра дела јер тако стварамо бољи свет.
Министарка Кисић указала је на то да су нас године пандемије ставиле пред задатак који смо могли да пребродимо само у чврстом заједништву, а да је улога Црвеног крста била у том задатку велика. Она је скренула пажњу на дуготрајно партнерство и велики број пројеката које Министарство и Црвени крст остварују и честитала волонтерима и члановима Црвеног крста празник. „Користим прилику да потврдим јасну опредељеност Републике Србије да настави са подршком Црвеног крста Србије како бисмо нашу заједницу учинили још хуманијом и солидарнијом“, закључила је министарка.

Ковачевић је, говорећи о свом мотиву да се прикључии кампањи „Живот у твојим рукама“ која промовише едукацију у мерама прве помоћи приликом наглог срчаног застоја, истакла како је од великог значаја да сви научимо да помогнемо унесрећеном уколико доживи застој срчаног рада. Она је истакла да је веома срећна што је прошла едукацију и што ће бити у прилици да помогне уколико затреба.
Посебан акценат на прослави стављен је управо на кампању „Живот у твојим рукама“ коју је Црвени крст Србије покренуо прошле године.
Овим догађајима започела је недеља Црвеног крста у оквиру које је планиран низ активности широм Србије.

Светски Дан Црвеног крста ове године обележава се под слоганом Међународне федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца ”Заједно чинимо свет хуманијим.”

У Београду су уз подршку Скупштине града Београда, 7. маја увече у боје Црвеног крста били осветљени: Бранков мост и мост на Ади, Палата „Албанија“ и Фонтана на тргу Славија.