DAČIĆ: EU DA POKAŽE DA LI JE ZA ILI PROTIV PODIZANJA ZIDOVA

DAČIĆ: EU DA POKAŽE DA LI JE ZA ILI PROTIV PODIZANJA ZIDOVA

25/06/2015 Off By

Dačić je podsetio je da je kao ministar unutrašnjih poslova imao tri sastanka sa kolegama Austrije i Mađarske i da je tada predlagao zajedničku kontrolu granica u zelenom pojasu i elektronski sistem nadgledanja, ali da Srbija nije imala sredstva za tako nešto, a da nam je zahtev za dobijanje sredstava iz IPA fondova za te namene odbijen


dacic kocijas
Ranka Čičak

MINISTAR spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da se Srbija oštro protivi podizanju ograde izmedju Srbije i Mađarske i naglasio da je sada na Evropskoj uniji da pokaže da li je za podizanje zidova ili je protiv toga.

“Vreme je da se Evropa izjasni da li je Evropa zidova prošlost ili budućnost Ja sam mislio da je Berlinski zid pao”, rekao je Dačić na zajedničkoj konfernciji za novinare sa šefom diplomatije Grčke Nikosom Kocijasom. On je naglasio da su odnosi Srbije i Mađarske dobri i da ovo pitanje migranata nije pitanje ni za Srbiju, Mađarsku ili Grčku, već za Evropu. Prema njegovim rečima, Evropa treba da pokaže da li ovaj prostor Balkana tretira kao deo EU ili omeđen zidovima.
“Ne bih komentarisao kako se to u prošlosti zvalo”, kazao je Dačić. Naglasio je da je Srbija kao žrtva kada je reč o ovom problemu i dodao da Evropa nije imala veliko razumevanje kada je Srbija na taj problem ukazivala, kao ni spremnost za finansijsku pomoć za efikasniju kontrolu granice.
Podsetio je da je kao ministar unutrašnjih poslova imao tri sastanka sa kolegama Austrije i Mađarske i da je tada predlagao zajedničku kontrolu granica u zelenom pojasu i elektronski sistem nadgledanja, ali da Srbija nije imala sredstva za tako nešto, a da nam je zahtev za dobijanje sredstava iz IPA fondova za te namene odbijen.
“A sada imamo zidove”, rekao je Dačić, koji je i potpredsednik Vlade Srbije. Srbija, istakao je, podržava sve inicijative koje su deo evropske akcije i spremna je da inicira održavanje regionalne konferencije o tom pitanju na kojoj bi učestvovali predstavnici država regiona i EK.
Kocijas je rekao da Evropa već duže vremena ima taj problem, a da se na njega čudno gledali u Savetu Evrope kada je, kako je rekao, on u januaru skretao pažnju na taj problem.
“Ali problemi su tu. Moramo da razmislimo da li su ratovi u severnoj Africi izazvali te migracije. Ne možemo da imamo delimičnu saradnju u Evropi – da neki prave problem, a da posle kažu: vi to treba da platite”, rekao je Kocijas.
Prema njegovim rečima, politika prema migrantima zahteva novac, a ako Evropska unija želi da bude primer u svetu onda mora da pokaže da je u stanju da taj problem reši: “Ako ostane ovako kao što je danas na Balkanu, onda će i društva na Balkanu postati ksenofobična i okrenuti se desno”, kazao je šef diplomatije Grčke i dodao da grčka podržava predlog evrokomesara za migracije Avramopulosa.
“Očekujemo da severoistočne zemlje EU pokažu spremnost da se bave tim problemom umesto da se podižu ograde”, rekao je on. Dok se to ne desi, dodao je, potrebna je saradnja na Balkanu istakavši da Grčka podržava inicijativu o regionalnoj konferenciji.
On je naglasio da je za uspeh u reševanju ovog problema potrebna pomoć EU i da EU preduzme sve raspoložive mere. On je potom skrenuo pažnju na situaciju u Egiptu, zemlji sa 100 miliona stanovnika od čega dve trećine čine mladji od 18 godina, bez velikih snova za život u toj zemlji. “Ko želi da destabilizuje danas Egipat igra se sa budućim vatrama migracija”, rekao je Kocijas. Kocijas je rekao da se Grčka posebno zalaže za povratak migranata u zemlje iz kojih su došli, ali da u EU nije poklonjena velika pažnja.
“Na Balkanu treba da se izbegne da se mi međusobno svađamo zbog toga što jake evropske zemlje ne žele da koriste sve raspoložive mere za rešavanje problema migranata”, rekao je Kocijas na zajedničkoj Konferenciji za medije.<


REGION

bugSOFIJA: STEFANOVIĆ RAZGOVARAO SA BUGARSKOM KOLEGINICOM RUMIJANOM BAČAROVOM

  U Srbiji je od početka godine oko 32.000 osoba izrazilo nameru da traži azil“, precizirao je Stefanović

prvoCRNA GORA:PREDSTAVLJEN POBEDNIČKI DIZAJN ZA PRVI HOTEL U LUŠTICA BAY-U KOD TIVTA

Žiri je dodijelio tri nagrade za dizajn prvog hotela u kompleksu Luštica Bay i donio o odluku o

 

Politička-mapa-KOSOVO I MAKEDONIJA NAJNESTABILNIJE ZEMLJE NA BALKANU

  Kao najsigurnije zemlje na Balkanu su Hrvatska, na 27. mestu, i Srbija na 46. mestu. Od zemalja

valbanija2ALEKSANDAR VUČIĆ GOST ALBANIJE‎

  Press služba Vlade DVODNEVNA poseta predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića Albaniji počela je svečanim dočekom i