Гасна интерконекција са Бугарском најважнији пројекат

Гасна интерконекција са Бугарском најважнији пројекат

05/05/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Софији да је изградња гасне интерконекције са Бугарском приоритет за Србију, јер ћемо завршетком тог гасовода добити могућност снабдевања гасом са ЛНГ терминала у Грчкој или из Азербејџана.

 

Она је, заједно са бугарским министром Александром Николовим, у Софији присуствовала потписивању уговора између „Булгартрансгаса“ и „ДЗЗД интернационал гаса“ за пројектовање, испоруку потребног материјала и опреме, изградњу и пуштање у рад интерконекције на бугарској територији.
„Изградња интерконекције са Бугарском је за нас најважнији пројекат. Радови на нашој страни почели су у јануару, данас је потписан уговор за радове на бугарској страни, чиме ће бити убрзан процес изградње интерконекције и сигурно је да ће све бити завршено до септембра наредне године. Тада ћемо добити могућност снабдевања гасом са ЛНГ терминала у Грчкој или из Азербејџана“, изјавила је потпредседница Владе.

Она је у Софији учествовала на састанку министара енергетике „Југоисточна енергетска транзиција – регионална сарадња за енергетску безбедност, диверзификацију и транзицију“, заједно са министрима енергетике Бугарске, Румуније, Грчке, Северне Македоније, Украјине, Азербејџана и Турске, као и са представницима ЕК и Енергетске заједнице.
„Разговарала сам са замеником турског министра енергетике о слободним капацитетима за нас у Турском току, као и са азербејџанским министром и о снабдевању гасом из ове земље, али и о развоју нових технологија, пре свега када је реч о водонику. На састанку смо разговарали о пуњењу складишта пре почетка зимске сезоне и убрзању декарбонизације енергетског сектора, као и о потреби за заједничким реаговањем у случају додатних поремећаја, сарадњи и солидарности“, рекла је она.