Србија поуздан партнер у борби против организованог криминала

Србија поуздан партнер у борби против организованог криминала

04/05/2022 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је данас у Атини на министарском састанку Процеса сарадње Југоисточне Европе на коме су учествовали министри земаља региона и представници Привремених институција самоуправе у Приштини, да је погрешно мишљење да санкције према Русији могу довести до мира у Украјини, као и да сви проблеми потичу од кршења међународног права. Нагласио је да је кршење и убијање међународног права громогласно почело покушајем убијања наше земље у НАТО агресији 1999. године.

 

„Само повратак принципијелном поштовању међународног права решава све проблеме модерног света. Србија ће се доследно придржавати политике поштовања територијалног интегритета свих држава и сходно томе очекује да се поштује и њен територијални интегритет и очекује да ће процес повратка поштовања међународног права кренути управо од Србије”, рекао је министар унутрашњих послова Вулин.

Министар полиције Вулин је истакао да је задатак свих преиспитати политику према мигрантској кризи.

„Мислити да једна земља може то да реши сама, погрешно је као што је погрешно мислити да санкције према Русији могу довести до мира у Украјини или да се избацивањем Достојевског из програма светске књижевности јачају европске вредности”, поручио је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин је истакао да украјинска криза није решила мигрантску кризу, нити умањила опасност од тероризма или дала одговор на то шта ћемо урадити са повратницима са ратишта у Сирији и другим екстремистима.

„Европска унија не би смела да све своје напоре усмери само на проблеме избеглих и расељених из украјинског сукоба, већ мора да се подсети да мигрантска криза није престала и да неће престати, већ да ће, као што подаци говоре, наставити да расте. Изостанак јединствене европске политике према мигрантској кризи је узрок свих проблема“, казао је министар унутрашњих послова Вулин.

Према његовим речима, украјинска криза у безбедносном смислу имаће последице на првом месту када је у питању економија и то ће утицати на безбедност свих земаља региона, пораст цена, инфлацију, енергетску кризу, очекиван пад пољопривредне производње идуће године услед недостатка вештачког ђубрива, све ће то угрозити безбедност свих земаља, а посебно европских.

„Србију води председник Александар Вучић, човек који је посвећен нашој неутралности и самосталној политици Републике Србије, и зато ћемо ми гледати да своје проблеме решавамо водећи рачуна о интересима наше земље“, нагласио је српски министар полиције.

Министар полиције Александар Вулин је нагласио да је Србија посвећена политици безбедности и да је српска полиција спремна да дели информације, учествује у свакој заједничкој међународној акцији и да се бори против организованог криминала где год да се појави.

„Представници Европола, Евроџаста, Интерпола могу да посведоче колико је Србија добар, поуздан и транспарентан партнер. Нема ниједне организоване криминалне групе на нашој територији која је препозната од наших међународних партнера, а да није процесуирана и разбијена. Србија је поуздан и сигуран партнер и нуди своје информације, услуге и полицију у борби против свих облика организованог криминала. Политичари нису створили јединствену Европу, али криминалци јесу. Зато морамо бити корак испред њих“, закључио је српски министар полиције Александар Вулин.