За безбедност државе енергетика важна као и одбрана

За безбедност државе енергетика важна као и одбрана

03/05/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да је веће коришћење ОИЕ у производњи енергије начин како да будемо енергетски довољни, независни и безбедни и да уколико не променимо структуру енергетског микса, нећемо имати довољне количине енергије у будућности, што ће угрозити националну безбедност земље.

 

„Србији су неопходни нови електроенергетски капацитети, пре свега они који користе ОИЕ како би одржала енергетску безбедности у наредних 20, 30 и 50 година. Највећа грешка ће бити ако не будемо градили нове капацитете, него наставимо да користимо угаљ, а користимо лигнит најлошијег квалитета и постојеће ХЕ. То неће бити довољно за развој државе и за 20 година ћемо имати проблем“, рекла је она.

Потпредседница Владе је рекла да постоје заинтересовани инвеститори за изградњу реверзибилних хидроелектрана, соларних и ветроелектрана и да је неопходно да држава обезбеди развој енергетског сектора.
„Основна ствар је да имамо план и да знамо шта хоћемо. Да ли хоћемо разне лобије који зарад сопствених интереса враћају енергетику уназад или хоћемо да се развијамо? Да ли хоћемо да профитирамо или да губимо? Сада је тренутак да одлучимо шта желимо у наредних 20, 30, 50 година и да схватимо да је за безбедност државе енергетика подједнако важна као и одбрана“, рекла је она.