Ауто-пут Рума–Шабац–Лозница допринеће економском расту земље

Ауто-пут Рума–Шабац–Лозница допринеће економском расту земље

01/05/2022 Off By BERB

Foto: MGSI/Đ.K.

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић током обиласка радова на аутопуту и брзој саобраћајници Рума – Шабац – Лозница, код петље Хртковци, изјавио је да је најважнији инфраструктурни пројекат за Срем, Мачву и Западну Србију јер ће управо овај аутопут омогућити бољи економски стандард у овом делу наше земље.

 

„Пре неколико месеци су започети радови на изградњи брзе саобраћајнице Шабац – Лозница и наш циљ је да они буду завршени до краја септембра 2024. године и то ће бити још један показатељ да наша земља има најквалитетнију инфраструктуру попут земаља Западне Европе“, рекао је Момировић.

„Упркос чињеници да је на истоку Европе рат, Србија је фокусирана на економски раст и развој земље, како би надокнадили оно што је пропуштено у претходним деценијама“, додао је Момировић.

Министар је истакао да је поносан на све што је до сада урађено, захвалио се компанији „Азвирт“ и свим радницима честитао Међународни празник рада.
У обиласку радова присуствовали су градоначелник Шапца Александар Пајић, градоначелник Лознице Видоје Петровић, председница општине Рума Александра Ћирић, в.д. директор “Коридора Србије” Александар Антић, као и Мурат Туркоглу извршни директор компаније „Азвирт“ огранак Београд.
„Свим запосленим људима честитам Празник рада и желим да истакнем да поред свих великих пројеката на којима радимо и који мењају Србију, један од кључних приоритета социјално – економски положај свих запослених“, казао је директор Коридора Србије Александар Антић.

Председница општине Рума Александра Ћирић овом приликом нагласила је да изградња аутопута Рума-Шабац и брзе саобраћајнице Шабац-Лозница један је од приоритетних задатака у друмском транспорту, с обзиром да је реч о пројекту који је важан за развој и повезивање Срема, Мачве и западне Србије и Војводине, али и овог дела Србије са регионом, пре свега са БиХ.
Модерна саобраћајница која ће повезати Руму и Лозницу, у укупној дужини од 77 км, обухватаће три просторне целине: деоница Рума – Шабац, у дужини од 21,14 км ће бити аутопут у пуном профилу, друга целина је мост преко реке Саве у дужини од 1,3 км, а трећа деоница је Шабац-Лозница, која ће бити изграђена у профилу брзе саобраћајнице у дужини од 54,58 километара и траса ће заобићи сва насељена места.
Комерцијални уговор о пројектовању и извођењу радова на аутопту Рума – Шабац и брзој саобраћајници Шабац – Лозница, закључен је 19. новембра 2019. године са азербејџанском компанијом “Азвирт”. Уговорена цена радова је 467,5 милиона евра.
Након обиласка радова министар Момировић одржао је и радни ручак са представницима локалних самоуправа као и директорима „Азверт-а“ и „Коридора Србије“ на тему изградње будућег ауто-пута и брзе саобраћајнице Рума-Шабац- Лозница са циљем што успешнијег извођења радова.