Србија завршила испоруку хране пријатељским државама Африке

Србија завршила испоруку хране пријатељским државама Африке

30/04/2022 Off By BERB

Испоруком 40.000 тона прехрамбених производа Централноафричкој Републици, у целини је реализована прошлогодишња иницијатива председника Републике Србије Александра Вучића и Владе Србије о помоћи у храни пријатељским државама и народима афричког континтента.

 

У периоду од јануара до априла ове године, прехрамбени производи (тестенине, со, уље, шећер, и др.) у укупним количинама од више од 300 хиљада тона испоручени су у пријатељске државе Зимбабве, Мадагаскар, Есватини, Унију Комора, Лесото, Централноафричку Републику и Либан.

Хуманитарни карактер и значај ових донација Републике Србије посебно је апострофиран растућим ценама хране на међународном тржишту и увећаним глобалним ризицима од несташица.

Помоћ у прехрамбеним производима, заједно са претходно реализованим донацијама вакцина пријатељима у Анголи, Кенији, Уганди, Зимбабвеу, Екваторијалној Гвинеји, Намибији, Тунису, Либану и Ирану, потврђују суштинско опредељење Републике Србије да развија свеобухватне односе са државама Африке и Блиског истока на темељу равноправности, узајамног уважавања и пријатељске сарадње.

Овим донацијама Република Србија се још једном афирмисала као држава која води политику мира, међународне солидарности, и принципијелног поштовања међународног права.