Подстицање већег учешћа девојчица и девојака у области нових технологија

Подстицање већег учешћа девојчица и девојака у области нових технологија

28/04/2022 Off By BERB

Foto: MTTT

 

Министарка трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић, упутила је свим девојкама и девојчицама честитку поводом Међународног дана девојака у информационо комуникационим технологијама ICT Girls Day.

 

Драге девојке и девојчице, будите храбре, одважне и образујте се у складу са савременим токовима, пратећи своје афинитете, али имајући у виду да су дигиталне вештине основа готово свих послова будућности. Министарство трговине, туризма и телекомуникација настојаће као и до сада да вам омогући доступност и сигурност нових технологија, поручила је министарка.

Она је нагласила да ресорно министарство спроводи бројне пројекте за веће укључивање ученица у област нових технологија, између осталог, организујући предавања, такмичења, менторске програме у оквиру иницијативе Дан девојака у ИКТ-у.

Овај међународни дан обележава се од 2010. године на иницијативу Републике Србије, у организацији Међународне уније телекомуникација (ИТУ), са циљем подстицања већег учешћа девојчица и девојака у технолошке области. До сада је у акцијама тим поводом учествовало 377.000 девојчица из 171 државе.

Глобална тема овогодишњег Дана девојака у ИКТ-у је „Access and Safety“.