Куршумлија постаје једна од централних туристичких дестинација

Куршумлија постаје једна од централних туристичких дестинација

20/04/2022 Off By BERB

Foto: MTTT

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић обишле су данас почетак радова на путу преко Радан планине, као и радове на реконструкцији бањског комплекса „Жубор“ у Куршумлијској Бањи.

 

Брнабић је навела да су почели радови на путу преко Радан планине од Пролом Бање, преко Беговића гроба до Гајтанских врата и Царичиног града, оценивши да ће овај пут повезати Царичин град, Сијаринску Бању, Пролом Бању, Ђавољу варош, Куршумлијску и Луковску бању и археолошко налазиште Плочник.

Премијерка је нагласила да ће сви ови туристички бисери наше земље бити инфраструктурно повезани.

Поред тога, како је навела, изградњом овог пута ће се приближно три пута скратити време досадашњег путовања и спојити два округа – Јабланички и Топлички.

Према њеним речима, мењамо перспективу читавог југа Србије и дајемо све од себе да свим грађанима обезбедимо бољи квалитет живота.

Матић је истакла да је подручје јужне Србије предео изванредне пејзажне разноликости, лепоте и атрактивности и управо ће изградња пута преко Радан планине омогућити потпуни процват туристичког потенцијала.
Пројектима развоја и уређења области јужне Србије изградиће се потпуно нови профил здравствене, културне и туристичке дестинације за домаће и иностране туристе, рекла је министарка.

Она је поручила да ће обнова и даљи развој понуде Куршумлијске Бање омогућити туристички процват целокупне Куршумлије и позиционирати ову дестинацију као приоритетну бањску оазу, али и допринети економском расту целе јужне Србије.

Влада Републике Србије је, по узору на успешно спровођење низа пројеката за ревитализацију западне Србије (Овчарско-Кабларске клисуре), у октобру 2021. године основала Међуресорну радну групу за уређење и развој јужне Србије, на територији Лесковца и Прокупља, као и општина Куршумлија, Лебане, Медвеђа и Бојник.

Међуресорном групом председавају Кабинет председнице Владе Републике Србије и Министарство трговине, туризма и телекомуникација, а остали чланови су: Министарство заштите животне средине, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарство културе и информисања, Министарство привреде, Развојна агенција Србије, ЈП Путеви Србије, Канцеларија за управљање јавним улагањима, Привредна комора Србије, Завод за заштиту споменика културе, Јабланички и Топлички управни округ.