Апел грађанима да не пале траву и ниско растиње

Апел грађанима да не пале траву и ниско растиње

16/04/2022 Off By BERB

Foto: Tanjug

 

Начелник Одељења у Управи за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације МУП-а Александар Радосављевић, апеловао је на грађане да не пале траву и ниско растиње, да буду одговорни према себи, својим породицама и комшијама с обзиром да је, од почетка године па до данас, евидентиран повећан број пожара – 9.213.

 

„Због активности које су карактеристичне за ово доба године евидентиран је пораст броја пожара на отвореном простору. Ови пожари се веома брзо шире престављају реалну опасност за наше грађане и могу проузроковати велику материјалну штету.“, упозорио је Радосављевић.

Он је подсетио да је Законом о заштити од пожара и другим законима забрањено спаљивање траве и ниског растиња и спаљивање смећа на отвореном простору, остатака стрних усева, као и ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме.

Сектор за ванредне ситуације je у назначеном периоду заједно са другим линијама рада МУП-а, надлежним инспекцијским службама републичког и локалног нивоа, појачао надзор и обилазак терена ради проналажења неодговорних грађана који не поштују законске одредбе и њиховог процесуирања, а све у циљу смањења броја пожара на отвореном простору и повећања безбедности наших грађана. Од почетка акције до сада укупно је написано око 120 прекршајних налога за лица која нису поштовала закон.

Начелник Радосављевић је нагласио да за непоштовање прописаних одредби закона су запрећене новчане казне.

Осим, на отвореном простору, како је рекао повећан је број пожара и на грађевинским објектима.

„СВС апелује на све грађане Републике Србије да буду одговорни према себи , својим породицама и према својим комшијама. Нека провере исправност својих грејних тела, пећи на чврсто гориво, нека не остављају електричне грејалице без надзора ако напуштају просторије, нек уклоне лако запаљиви материјал из близине грејних тела, нек не оптерећују електроинсталације укључењем великог броја потрошача. У случају пожара нека позову ватрогасце-спасиоце на телефон 193 и послушају њихове савете“, нагласио је Радосављевић.

У периоду од 1. јануара до данас, на територији Републике Србије, евидентирано је 9.213 пожара, од чега је 5.589 пожара настао на отвореном, а 3.175 пожара на грађевинским објектима.