Држава ће помоћи произвођачима и извозницима жита

Држава ће помоћи произвођачима и извозницима жита

13/04/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са представницима Удружења жита Србије. Једна од тема састанка била је и одлука Владе Србије о привременој забрани извоза пшенице, кукуруза и сунцокретовог уља.

 

Састанку су присуствовали и представници министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Председница владе предложила је да се настави анализа тренутне ситуације на домаћем тржишту, када су у питању ови пољопривредно-прехрамбени производи, након чега би се одржао нови састанак са представницима Удружења жита Србије. Према њеним речима, важно је да је дијалог са произвођачима жита успостављен и да ће све будуће одлуке доносити заједно.

Како је председница владе нагласила, држава у потпуности разуме ситуацију у којој су се нашли произвођачи, прерађивачи и извозници жита и да ће држава учинити све и наћи начин да помогне и њима, уз обезбеђивање максималне безбедности у снабдевању грађана Србије.

Наредни сусрет представника Удружења жита Србије и Владе Србије планиран је у наредним данима, када ће уз детаљније и прецизнија анализе тржишта и информације моћи да се дискутује о конкретним начинима решавања овог питања.