Климатски изазови најважнија тема за цео свет

Климатски изазови најважнија тема за цео свет

11/04/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Бечу, где сутра копредседава састанку Комитета за енергетику и климу Енергетске заједнице, да су климатски изазови најважнија тема са којом се суочавају све земље и да процес енергетске транзиције и зелена агенда остају приоритет у развоју енергетике на глобалном нивоу.

 

Она је истакла да ће главне теме осмог енергетско-климатског форума бити борба против климатских промена, повећање енергетске безбедности и независности и мере које су државе предузеле током енергетске кризе.
„Србија копредседава састанку, заједно са потпредседницом Владе Украјине, ту су и директор Енергетске заједнице, министри из региона, као и комесарка ЕУ за енергетику. Разговараћемо о томе како која земља успева да осигура енергетску безбедност управо у тренутку када је велики број земаља завистан од једног добављача гаса. Причаћемо и о томе како утичу високе цене електричне енергије и на домаћинства и на привреду и шта су државе предузеле у том смислу. Оно што је важно јесте да Србија дуже време води рачуна о томе, још када се завршавала пандемијска криза, водили смо и те како рачуна о томе да због високих цена на европским тржиштима заштитимо домаћу привреду и домаћинства. Када је реч о гасном сектору, ми немамо проблема, али смо спремни за сваку ситуацију која се може догодити у будућности, односно ако дође до обуставе испоруке. Разговараћемо и о нафти, јер су то тренутно најосетљивија питања“, рекла је она.

Потпредседница Владе је подсетила да је Србија изузета из петог пакета санкција ЕУ према Русији и да ће бити настављено снабдевање Јадранским нафтоводом и после 15. маја.
„Свакако смо спремни и да такве одлуке могу бити промењене у наредном периоду и разговарамо о алтернативним лукама и рутама преко којих ћемо осигурати безбедно снабдевање. Очекује нас важан састанак, све одлуке које смо донели на министарском састанку у Београду у новембру прошле године су данас још више добиле на значају, посебно када је реч о томе да као регион будемо енергетски независнији и безбеднији. Све што желимо да постигнемо на том пољу можемо само ако будемо наставили да радимо на међусобном повезивању, унапређењу енергетске ефикасности и процесу декарбонизације. Пред нама су велики изазови, јер је циљ да да будемо енергетски безбедни, али да не изађемо из оквира зелене агенде“, истакла је Михајловићева.