Црвени крст Србије одржао обуку у Бољевцу

Црвени крст Србије одржао обуку у Бољевцу

08/04/2022 Off By BERB

Foto: Crveni krst Srbije

 

Под слоганом “Покренути неком срце најплеменитија је ствар коју можемо да урадимо за друго људско биће. Свако треба да зна како”, Црвени крст Србије наставио је са кампањом “Живот у твојим рукама”.

 

Данас је сручни тим Црвеног крста Србије одржао обуку у мерама пружања прве помоћи за чланове Спортског савеза Бољевац и тако наставио да едукује спортисте и спортске раднике како да реагују у тренуцима наглог застоја срца јер су, када срце стане, први минути драгоцени и спасавају живот.
Пред почетак догађаја у сали Културно-образовног центра присутнима су се обратити генерални секретар Црвеног крста Србије Љубомир Миладиновић, Јелена Милосављевић Радосављевић, председница Скупштине општине Бољевац и секретар Црвеног крста Бољевац Драгица Ковачевић.
Миладиновић је подсетио на случај фудбалера Кристијана Ериксена који је јавности показао колико је важно познавања техника пружања прве помоћи приликом наглог срчаног застоја у ванболничким условима. „Ериксенов живот зависио је од две ствари: да се поред терена налази неко ко поседује вештину која може да му спасе живот и да у близини постоји уређај који може поново да покрене срце – спољашњи дефибрилатор“. Он је нагласио како је јачање свести о томе да можемо спасити људски живот хитним реаговањем стеченим на обуци коју организује Црвени крст Србије основна идеја кампање „Живот у твојим рукама“.
Милосављевић Радосављевић је изразила задовољство што се Бољевац укључио у кампању која промовише људске вредности и истакла да то показује како није важно колико је велика нека средина већ да је кључна свест како је сваки живот драгоцен.
Ковачевић је подвукла да ће обука која је данас одржана у Бољевцу помоћи да се хумана идеја да можемо помоћи унесрећеном спроведе у дело.
Едуканти су данас имали прилику на луткама да вежбају технке које ће од сутра бити спремни да примене у реалности ако се за то укаже потреба и да тако учине најхуманије дело, да спасу живот. Будући да извођењем мера оживљавања “купујемо драгоцено време” до доласка медицинске службе, јер само чекање на хитну помоћ или интервенцију лекара без адекватне помоћи може довести до смртног исхода, важно је да се у кампању укључи што шира јавност.
Кампања „Живот у твојим рукама“ одвија се у сарадњи са Олимпијским комитетом Србије, под покровитељством Министарства здравља Републике Србије.
Промотери кампање су наши најпознатији спортисти: Асмир Колашинац, Милош Теодосић, Зорана Аруновић, Бобан Марјановић и други.