Гојковић отворила изложбу Ервина Вурма

Гојковић отворила изложбу Ервина Вурма

07/04/2022 Off By BERB

Аутор фотографија: Дарио Константиновић

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић поручила је данас на отварању изложбе Ервина Вурма “Један минут заувек” у Музеју савремене уметности да је ово једна од најзначајнијих поставки у нашој земљи и да о њеној важности говори чињеница да је ово прва самостална изложба на овим просторима једног од најистакнутијих савремених уметника.

 

Гојковић је нагласила да нас гостовање светски признатог ствараоца, још једном подсећа да је Београд био и остао културна престоница овог дела Европе и света.

У том смислу, чини се да нема ничег природнијег него да управо Музеј савремене уметности буде место на коме ће се догодити сусрет и интеракција Вурмове врхунске уметности и овдашње културне јавности, иначе одавно жељне његовог доласка, подвукла је министарка.

Она је нагласила да је, као министарку културе, посебно радује чињеница да је Музеј савремене уметности у потпуности успео да одговори изазовима и захтевима изложбе.

Према њеним речима, публика ће имати сјајну прилику да се током наредних пет месеци ближе упозна са радом Ервина Вурма, његовим јединственим уметничким погледом на свет и да се увери у његов раскошни таленат, који дуже од четири деценије снажно зрачи на светској сцени.

Гојковић је прецизирала да су пред публиком радови који приказују целокупни опус уметника, његову разноврсност и комплексност, а да посебну вредност изложбе чине скулптуре од глине, израђене специјално за ову прилику по моделима архитектонског наслеђа наше престонице из 70-их и 80-тих година прошлог века.

Министарка је изразила уверење да ће изложени радови наићи на одличан пријем код публике, имајући у виду стечену репутацију оригиналног и несвакидашњег аутора, који успева истовремено да заинтригира и одушеви и највеће зналце и најширу јавност.

Живимо у времену које је пуно неизвесности и изазова, оценила је Гојковић и поручила да морамо сачувати оптимизам. У томе је уметност, управо као што је Вурмова, незамењива, о чему говоре и његове речи: “Хумор је моје оружје“, закључила је она.