НАЈПОЗНАТИЈИ СВЕТСКИ БАРИТОН ЖЕЉКО ЛУЧИЋ ГОСТУЈЕ У ОПЕРИ „ТРАВИЈАТА“

НАЈПОЗНАТИЈИ СВЕТСКИ БАРИТОН ЖЕЉКО ЛУЧИЋ ГОСТУЈЕ У ОПЕРИ „ТРАВИЈАТА“

06/04/2022 Off By BERB

Foto: Narodno pozorište u Beogradu

 

Публика ће у суботу, 9. априла на Великој сцени (19.30) Народног позоришта у Београду имати прилике да након више од једне деценије поново чује једног од најпризнатијих светских баритона Жељка Лучића у улози Жоржа Жермона, у Вердијевој опери „Травијата“. Диригент Дејан Савић.

Оперски певач Жељко Лучић већ годинама гради веома успешну каријеру у иностранству,наступајући у најпрестижнијим оперским кућама на свету, као што  су Метрополитен Опера, Миланска скала, Kраљевска опера у Лондону, Опера у Сан Франциску, Национални театар Париске опере, Бечка државна опера.

Његови многобројни ангажмани у Метрополитен Опери обухватају извођења насловних улога у Магбету, Набуку и Риголету, улогу Алфиа у опери Kавалерија Рустикана, Амонасра у Аиди, Жермона у Травијати, грофа од Луне у Трубадуру, Енрика у Лучији од Ламермура, Јоханана у опери Саломе, и улогу Скарпије у Тоски.

У тој захтевној опери велике драмске снаге, као гости ће наступити и млади солисти – докторанди на Факултету музичких уметности  Весна Ђурковић у улози Виолете Валери и Стеван Каранац у улози Алфреда Жермона.

У подели су и Љубица Вранеш, Татјана Митић, Михаило Шљивић, Мирослав Марковски,

Слободан Живовић, Синиша Радин и Предраг Глигорић.

Учествује Хор и Оркестар Опере Народног позоришта у Београду.

Режију Борислава Поповића из 1991. године обновила је Ивана Драгутиновић Маричић.

Сценографију је креирао Борис Максимовић, костиме Божана Јовановић, а кореографију је урадио Владимир Логунов.

Пре почетка представе у фоајеу партера биће отворена изложба фотографија поводом 100 година од првог извођења Травијате у Народном позоришту у Београду (аутори Драган Стевовић и Драгица Гаћеша).