Veliki značaj infrastrukturnog povezivanja u regionu

Veliki značaj infrastrukturnog povezivanja u regionu

05/04/2022 Off By BERB

Izvor/Foto: Vlada Srbije

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ukazala je danas u Mostaru, na svečanom otvaranju 23. međunarodnog sajma privrede, na kojem su predstavljeni i izlagači iz Srbije, na važnost stabilnosti i infrastrukturnog povezivanja u regionu.

Brnabić je tom prilikom istakla da je naš region relativno mali, tako da sve što možemo zajedno da uradimo direktno doprinosi boljem životu svih nas u regionu, bez obzira na to u kojoj državi živimo.

Svaka nestabilnost u regionu se direktno odražava na sve nas. Veoma je važno da dodatno investiramo u infrastrukturno povezivanje jer su putevi ono što nas spaja. Vlada Srbije je zbog toga posebno fokusirana na infrastrukturne projekte, poručila je premijerka.

Brnabić je podsetila na to da je počela izgradnja auto-puta u oba pravca od Beograda do Sarajeva, a da je krajem novembra 2021. godine izgrađen granični prelaz na mostu Ljubovija-Bratunac.

Samo držeći se zajedno i gradeći mostove, privredne i infrastrukturne, Srbija i BiH mogu da unaprede svoju privrednu saradnju i da zajedno grade prosperitetniji region, naglasila je predsednica Vlade.

Prema njenim rečima, ovakvi projekti pomoći će našim privrednicima da razmenjuju robu i omogućiti više radnih mesta, bolje plate i životni standard.

Premijerka je ocenila da veliki potencijal za saradnju Srbije i BiH postoji i u domenu energetike, poljoprivrede, turizma i prehrambene industrije.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog toga što je, nakon šest meseci, ponovo u Mostaru, gde može da nastavi razgovore o privrednoj regionalnoj saradnji, ekonomskom i infrastrukturnom povezivanju i daljim naporima u zajedničkoj izgradnji stabilnijeg i prosperitetnijeg regiona.

Predsednica Vlade je naglasila da je u poslednjih 10 godina bilateralna robna razmena između BiH i Srbije udvostručena, uz konstantan rast, navodeći podatak da je prošle godine dostignut nivo od 2,34 milijarde evra, dok je BiH bila peti spoljnotrgovinski partner Srbije posle Nemačke, Kine, Rusije i Italije.

Istovremeno, BiH je bila treća izvozna destinacija, posle Italije i Nemačke, istakla je premijerka i dodala da je spoljnotrgovinska razmena prošle godine bila 34 odsto veća nego 2020. godine, kao i da je Srbija na trećem mestu po visini ulaganja u BiH.

Prema njenoj oceni, svi ti rezultati ukazuju na pozitivan trend razvoja dveju zemalja, kao i na dodatni potencijal međusobne saradnje.

Ona je ukazala na to da je Srbija peti put uzastopno na Sajmu u Mostaru sa 18 izlagača, pri čemu je izrazila uverenje da će ta manifestacija umnogome doprineti tome da rezultati saradnje dveju zemalja u narednom periodu budu još bolji.

Premijerka je rekla da će dve zemlje tesno sarađivati i pružati podršku jedna drugoj i u novonastaloj krizi izazvanoj ratom u Ukrajini, kao što su to radile i u vreme pandemije.

Sajam je otvorio Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske, koja je ovogodišnji partner te manifestacije, a prisustvima su se obratili i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija, premijer Hrvatske Andrej Plenković, direktorka Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, gradonačelnik Mostara Mario Kordić i predsednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić.

Na Nacionalnom štandu Srbije u Mostaru predstavljena je proizvodnja viljuškara “Jović servis i remont”, školskog nameštaja “Tehno-ekonomik”, veša “Piroćanac”, nameštaja “Europlast Dinić”, vina i bezalkoholnih pića “Rubin” iz Kruševca.

Brnabić se prethodno u Mostaru sastala sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, kao i sa predstavnicima Koordinacije Srba Mostar i Srpske pravoslavne crkve.

Sastanku u zgradi Generalnog konzulata Srbije u Mostaru prisustvovali su protojerej stavrofor i mostarski paroh Radivoje Krulj i iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović.

Takođe, sastanku su prisustvovali i predstavnici Srpskog prosvetno-kulturnog društva “Prosvjeta”, Srpskog pevačkog i kulturno-umetničkog društva “Gusle”, kao i Udruženja povratnika Mostar, te drugih srpskih udruženja.

Kao predstavnik gradske vlasti, sastanku sa premijerkom Srbije prisustvovao je zamenik predsednika Gradskog veća Mostara Velibor Milivojević.