Србија један од домаћина светске мото трке Хross Нard Еnduro

Србија један од домаћина светске мото трке Хross Нard Еnduro

05/04/2022 Off By BERB

Foto: MTTT

 

Министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије Татјана Матић изјавила је данас, поводом најаве одржавања XROSS HARD ENDURO Rally на Златибору, да је за Србију ове године, изузетна прилика да први пут у историји мото спорта у Србији буде одржана трка која ће бити део светског Hard Enduro шампионата.

Матић је нагласила да ће ова манифестација несумњиво отворити ново поглавље развоја туризма наше земље, пре свега у правцу спортско-рекреативног и планинског туризма, али ће захваљујући бројним посетиоцима из целог света допринети и позиционирању Србије као значајне светске туристичке дестинације.

Она је додала да је организација овог догађаја у Србији, као једној од осам земаља на свету где се ова трка одржава, од посебног значаја за наш планински туризам, подсетивши на то да је Златибор међу три најпосећеније дестинације у нашој земљи.

Министарка је навела да је на овој дестинацији регистровано укупно 34.814 туриста, што представља раст од 27,5 одсто у односу на исти период 2021. године.

У протеклој години туристички сектор Србије је остварио рекордан девизни прилив од туризма који је износио милијарду и 596 милиона евра, а сада у години испред нас очекујемо још успешнију и динамичнију туристичку сезону, у којој ћемо имати прилику да представимо Србију и као значајну светску туристичку дестинацију, а овај спортски, туристички догађај ће засигурно допринети да наставимо и са сјајним резултатима када је реч о девизном приливу од туризма, поручила је Матић.

На конференцији за медије у име домаћина трке, председник општине Чајетина Милан Стаматовић истакао је да је ово један веома важан догађај за Златибор, општину Чајетина, регију Западне Србије и целу нашу земљу.

Упустили смо се у организацију једне међународне ендуро мотоциклистичке трке јер имамо инфраструктуру, техничке и људске капацитете а свакако смо и све препознатљивији у области спортско-рекреативног туризма, и оног на највишем светском нивоу, нагласио је Стаматовић.

Оснивач Xross-а Бранислав Ђурић истакао је да када је настала 2014. године, Xross трка је била једини HARD ENDURO догађај у нашој земљи.

Из године у годину је расла, а због фантастичног терена које српске планине пружају за овај спорт, нашег максималног ангажовања у њеној организацији, као и жељи да управо Xross Hard Enduro Rally упише Србију на светску мапу ауто-мото такмичења, крајњи резултат је њен улазак у календар ФИМ Hard Enduro светског шампионата за 2022. годину, што је заиста изузетна част, истакао је Ђурић.

Xross Hard Enduro Rally одржава се од 18. до 21. маја и возиће се као део ФИМ светског Hard Enduro шампионата.

Организатори очекују више од 300 такмичара из целог света, међу којима и професионалне тимове који су у самом врху овог спорта као и на хиљаде гледалаца који ће посматрати мото шоу на српским планинама. Центар релија биће Златибор, али ће такмичари такође возити на Тари и Мокрој Гори.