Одговоран приступ рађању и стварању породице

Одговоран приступ рађању и стварању породице

05/04/2022 Off By BERB

Аутор фотографија: Ђорђе Крстић

Влада Републике Србије се свим подстицајним мерама залаже за одговоран приступ рађању и стварању породице, истакла је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић на Консултативној радионици ”Депопулација и јавно здравље” која је одржана у склопу израде Извештаја о људском развоју о депопулацији.

Министарка Кисић је истакла да је проблем депопулације присутан у целом свету, као и да је веома битно активно радити на превазилажењу тог феномена.
Како је истакла, Влада Србије препознала је сложеност тог проблема као и важност мултисекторског приступа и проналажења правог одговора. На иницијативу председника Републике Србије Александра Вучића и у сарадњи са председницом Владе Аном Брнабић, Програмом Уједињених нација за развој (УНДП) и Популационим фондом Уједињених нација (УНФПА), Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је до сада организовало већ пет радионица на тему подршке породици и рађању, старењу, миграцијама и тржишту рада, урбаном развоју и природној средини и образовању.
Према речима министарке Кисић, жене у Србији су све образованије, што представља један од пресудних фактора самосталности и независности. Истовремено, како је истакла, веома је важно жене подстаћи и на рађање, јер то представља битан фактор у животу сваког човека.
„Запосленост је веома битан сегмент приликом одлучивања о стварању породице и представља одговоран приступ рађању, за шта се и залаже Влада Србије. У тој области много тога је урађено последњих година, као што су програми „Моја прва плата“, и „Гаранција за младе“, као и читав низ мера активног запошљавања које су директној вези са подстицајем запошљавања младих“, истакла је Кисић.
Министарка Дарија Кисић је навела да је Република Србија, у циљу подстицања рађања, ове године омогућила и директну бесповратну финансијску подршку за куповину првог стана или куће женама које се одлуче да рађају у наредном периоду, а које до сада немају некретнину у свом власништву, а повећан је и износ једнократне помоћи за прво дете и износи 300.000 динара.
„Формирање саветничког тимa за популациона питања који ће подржати настојања Владе Републике Србије у креирању решења на ово сложено питање је заиста од велике важности. Наставићемо да идемо путем који смо зацртали, јер желимо да наша дела говоре за нас“, закључила је министарка Кисић.