Држава ће помоћи породицама страдалих рудара

Држава ће помоћи породицама страдалих рудара

05/04/2022 Off By BERB

Foto: Vlada Srbije

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да ће Министарство иницирати оснивање посебног фонда за школовање 12 деце рудара страдалих у несрећи у руднику „Соко“.

 

Она је, гостујући на Телевизији Хепи, рекла да је истрага о несрећи у току и да ће резултати бити јавно доступни.
„Поред једнократне помоћи за породице страдалих, деца погинулих рудара ће наследити пензију, али ће Министарство рударства и енергетике посебну пажњу посветити деци и иницираћемо фонд за њихово школовање. Иза осморице погинулих рудара остало је 12 деце и учинићемо све да им олакшамо школовање. Све надлежне институције – инспекција, полиција, тужилаштво, раде свој посао, и када буде готов прелиминарни извештај све ће бити јавно. Рудник „Соко“ има најбољи мониторинг, баш због тога што се зна да је метански рудник“, истакла је Михајловићева.

Потпредседница Владе је рекла да је потребно направити план који од подземних рудника треба затварати и навела да ће у том случају држава обезбедити алтернативу за све раднике.
„Највећа количина угља из рудника „Соко“ продаје се ЕПС-у. То јесте квалитетан угаљ, са високом калоричном вредношћу, са мање пепела и сумпора од лигнита. Држава издваја 45 милиона евра годишње за ЈП ПЕУ „Ресавица“, тамо ради више од три и по хиљаде људи и наша обавеза је да о њима водимо рачуна, јер они 2012. године нису имали ни здравствене књижице. Годинама се разговара о томе који рудници треба да раде и могу да буду рентабилни, а који не, али ће држава свакако обезбедити алтернативу за све људе у том делу Србије“, рекла је она.