Provera prijave „fantomskih birača“ u najkraćem roku

Provera prijave „fantomskih birača“ u najkraćem roku

02/04/2022 Off By BERB

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da je na teritoriji cele Srbije od ponedeljka policijskim upravama 245 građana priložilo ukupno 452 obaveštenja o biračkom mestu, za isto toliko lica čija su obaveštenja stigla na adrese na kojima oni ne žive.

MUP proverava sve prijave i za sada je utvrđeno da je od tog broja 331 lice prijavljeno na adresi na kojoj ne živi, pokrenuta je pasivizacija adresa za 183 lica, utvrđeno je da je sedam lica preminulo, da je jedno u inostranstvu, dok je za 13 lica utvrđeno da stanuju na adresi. Po evidencijama MUP-a 121 lice nije prijavljeno na adresi na koju je na njihovo ime stiglo obaveštenje o biračkom mestu i u toku su dalje provere.

U saopštenju se takođe navodi da je u Kruševcu od ponedeljka pet građanja Policijskoj upravi prijavilo i priložilo ukupno šest obaveštenja o biračkom mestu, koja su zatekli u svojim poštanskim sandučićima, a sa podacima ljudi koji ne žive više na adresama navedenim na listićima, a ne hiljade, kako su tvrdili neki učesnici izborne kampanje.

Proverama je utvrđeno da su svi oni prijavljeni na adresama iz obaveštenja, i to od devedesetih godina. Vlasnicima je sugerisano da podnesu zahteve za pasiviziciju adresa tih lica, što su oni učinili. U pitanju su lica koja nisu izvršila prijavu odnosno odjavu prebivališta, ta lica postoje i svakako se ne radi o “fantomskim biračima”.

Molimo političke partije i koalicije da iznošenjem neistina ne uznemiravaju građane Srbije. Ujedno, još jednom obaveštavamo građane Srbije koji su na svoje adrese dobili glasačke listiće na imena lica koja na tim adresama ne žive, to prijave područnoj policijskoj stanici. Njihovi zahtevi će u najkraćem roku biti provereni, navodi se u saopštenju.