Разрађују се варијанте за случај прекида испорука нафте ЈАНАФ-ом

Разрађују се варијанте за случај прекида испорука нафте ЈАНАФ-ом

30/03/2022 Off By BERB

Обезбеђивање стабилног снабдевања нафтним дериватима је приоритет за Министарство рударства и енергетике, које анализира све варијанте и решења за обезбеђивање сигурног снабдевања домаћег тржишта у случају прекида испоруке сирове нафте Нафтној индустрији Србије Јадранским нафтоводом (ЈАНАФ).

 

Тренутно се анализирају могући правци снабдевања сировом нафтом и нафтним дериватима из терминала и рафинерија у окружењу, као и расположиве правне, пословне, логистичке и техничке могућности за увоз сирове нафте и деривата укљуључујући путем цевовода, железницом, цистернама и речним транспортом, односно кроз луке.

Такође се сагледавају ефекти промена у начину снабдевања на рад домаћих рафинеријских капацитета, могућности коришћења домаће нафте и повећања резерви нафте и деривата у складиштима, како би се што адекватније одговорило на могуће прекиде испоруке нафтоводом ЈАНАФ. Поред тога, биће сагледане све могућности да се снабдевање ЈАНАФ-ом продужи, уз предузимање мера за стварање резерви за премошћавање могућих поремећаја.

Транспорт сирове нафте у Србију обавља се пре свега цевоводним путем, односно нафтоводом ЈАНАФ, који повезује луку Омишаљ са транспорним системом ЈП Транснафта, одакле се отпрема до рафинерија у Новом Саду и Панчеву.