Историјско пријатељство и разумевање Србије и Анголе

Историјско пријатељство и разумевање Србије и Анголе

28/03/2022 Off By BERB

Фото: МСП

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са министром спољних послова Анголе Тетеом Антониом, који борави у званичној посети Србији.

 

На конференцији за медије након одржаног састанка, министар Селаковић истакао је да је Србија чврсто опредељена за јачање политичког дијалога и укупне сарадње са Анголом, напоменувши да је данашњи сусрет са министром Антониом трећи у последњих седам месеци. У том смислу, Селаковић је подсетио на његову посету Анголи, али и на учешће делегације Анголе и министра Антониа на комеморативном скупу у Београду поводом обележавања 60 година од прве конференције Покрета несврстаних земаља.

Шеф српске дипломатије подвукао је да обе државе јасно поштују принципе међународног јавног права, захваливши Анголи на чврстој и принципијелној подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и на подршци коју нам пружају у свим међународним организацијама.

„Разговарали смо о потенцијалима за развој привредне сарадње, која не треба да буде сведена само на трговину, већ би требало да доведе до повећања узајамног инвестирања”, рекао је Селаковић и додао да постоји обострано интересовање за развој сарадње у бројним областима.

Министар Селаковић је нагласио да је председник Александар Вучић одликовао председника Анголе Жоаоа Лоуренса Орденом на ленти, указавши да то одликовање симболизује наше узајамно пријатељство и разумевање, и преневши жељу да у наредном периоду угостимо и председника Лауренса у Србији.

Министар спољних послова Анголе Тете Антонио захвалио је на срдачном пријему, рекавши да две земље веже историјско пријатељство и да треба радити на неговању и јачању једног таквог  пријатељства.

„Афрички континент и Ангола имају много потенцијала, али да их треба искористити на прави начин“, казао је шеф дипломатије Анголе и додао да је са министром Селаковићем посебно разговарао о јачању економских односа, наводећи да је он као министар спреман да помогне да се идентификују конкретне области будуће сарадње.

Министри Селаковић и Антонио потписали су Споразум о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша, Меморандум о политичким консултацијама два министарства спољних послова и Меморандум о сарадњи дипломатских академија, док су представници привредних комора Србије и Анголе потписали Меморандум о разумевању и сарадњи ове две привредне асоцијације.