Енергетска независност и диверзификација приоритети за све државе

Енергетска независност и диверзификација приоритети за све државе

28/03/2022 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Прагу, где учествује на округлом столу о енергетској безбедности и диверзификацији у Европи, који организује Партнерство за трансатлантску енергетску и климатску сарадњу (П-ТЕЦЦ), да су енергетска безбедност и независност приоритети за све државе и да ће Србија наставити да ради на диверзификацији, посебно у гасном сектору, како би омогућила неометан привредни развој.

 

„Имаћемо важне састанка и данас и сутра на округлом столу и разговараћемо са представницима европских земаља, не само држава чланица ЕУ, као и са представницима САД. Главне теме састанака су енергетска безбедност и  диверзификација и како да у наредним годинама радимо сви заједно на енергетској независности. Србија је направила одређене кораке већ прошле године када смо донели нов законодавни оквир, какав раније нисмо имали, посебно када је реч о коришћењу ОИЕ и енергетској ефикасности“, поручила је она.

Потпредседница Владе је рекла да је Србија у процесу израде интегрисаног плана за климу и енергетику и нове стратегије развоја енергетике, који су кључни документи за промену енергетског микса и рекла да ће изградња гасне интерконекције са Бугарском омогућити Србији диверзификацију снабдевача овим енергентом, што ће додатно унапредити безбедност у гасном сектору.

„Покренули смо диверзификацију у гасном сектору, где нисмо у потпуности безбедни. Имамо два правца дотока гаса и јако је важно што смо почели изградњу интерконекције са Бугарском, јер ће нам то дати могућност да можемо да размишљамо не само о диверзификацији рута, већ и о диверзификацији снабдевача, јер морамо да учинимо све на пољу енергетске безбедности и стабилности како би привреда могла да функционише“, рекла је Михајловићева.