Енергетска санација и субвенције за 20.000 домаћинстава

Енергетска санација и субвенције за 20.000 домаћинстава

27/03/2022 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Енергетска ефикасност је стуб енергетске безбедности Србије и пројекти субвенционисања замене столарије и постављања соларних панела допринеће смањењу потрошње енергије и омогућиће сваком домаћинству у Србији да учествује у овим пројектима које спроводи Министарство рударства и енергетике. Србија годишње троши 40 одсто више енергије у односу на земље ЕУ кроз дотрајалу столарију и неизоловане куће због чега је држава одлучила да грађанима пружи финансијску помоћ како би умањили непотребне трошкове, изјавио је Зоран Лакићевић, државни секретар Министарства рударства и енергетике.

 

Он је гостујући на ТВ Танјуг рекао да је Министарство прошле године расписало јавни позив у коме је преко 5.000 домаћинстава добило субвенције у износу од 50 одсто за замену столарије, изолације, котлова и пећи.

„Вредност прошлогодишњег програма износи око 10 милиона евра и до сада су завршени радови у преко 2.800 домаћинсава. Пре две недеље потписали смо уговоре са 151 локалном самоуправом и издвојили 40 милиона евра у првом овогодишњем позиву за мере енергетске ефикасности. Очекујемо да ћемо тим средствима спровести енергетску санацију у више од 20.000 домаћинстава. Поједноставили смо процедуре и ускоро очекујемо да ће локалне самоуправе објавити позив за извођаче радова. Након тога биће објављен и јавни позив за грађане који ће се пријављивати у својим општинама. Предност на ранг листама имаће грађани који имају лошију столарију и они ће бити приоритет.“, рекао је он.

Лакићевић је рекао да је држава ове године обезбедила довољно средстава као и да се уштедама смањује потрошња енергије што је једнако производњи електричне енергије у једној термоелектрани.

„Држава је ове године обезбедила 250 милиона евра за унапређење енергетске ефикасности. Светска банка је прва међународна финансијска институција која је препознала квалитет нашег програма и одобрила 50 милиона долара које ћемо искористити за нови јавни позив у августу и спровести мере енергетске санације у 80.000 домаћинстава. Ако наставимо да пружамо финансијску помоћ грађанима за унапређење енергетске ефикасности уштедећемо енергију једнаку производњи електричке енергије у Б блоку ТЕ Никола Тесла“, рекао је он и напоменуо да су користи од енергетске ефикасности вишеструке.

„Грађани ће најпре осетити смањење рачуна, умањиће се емисије штетних гасова у атмосферу али је веома важно што ће грађани осетити комфор након замене столарије“, додао је он.