Акција појачане контроле брзине кретања возила

Акција појачане контроле брзине кретања возила

26/03/2022 Off By BERB

Фото: mup.gov.rs

 

Министар унутрашњих послова Александар Вулин обишао је припаднике саобраћајне полиције који у оквиру међународне акције појачане контроле саобраћаја контролишу брзину кретања возила на српским путевима и указао да је у првих пет дана акције саобраћајна полиција контролисала око 20.000 возила, од којих је саобраћајни прекршај направило 17.700 возача.

 

„Од 20.000, 17.700 је било у прекршају, од тога 14.700 је прекорачило брзину, а 1.600 возача је прекорачило брзину у близини пешачког прелаза“, прецизирао је министар Вулин.

Поручио је да за смрт у саобраћају нема оправдања и да је сваки изгубљен живот на путевима, одговорним понашањем, могао и морао бити избегнут.

„Немојте рећи да вам нико није рекао да не треба да возите брзо, немојте рећи да нико није рекао да вам треба нека обука да не будете пијани или дрогирани када седнете за волан, немојте да кажете да је било ко требало да вам каже и поучи вас да не треба да јурите у близини пешачког прелаза. Свака смрт у саобраћају мора и може да се избегне, смрт на пешачком прелазу је нешто што себи не можете да допустите, да возите пијани или дрогирани“, истакао је министар Вулин.

Апеловао је на возаче да се понашају одговорно и поштују саобраћајне прописе и да када седну за волан размишљају да ли је то последњи пут да возе као слободни људи, да ли је то последњи пут да се враћају својим породицама, да ли је то последњи пут да су људи који себи немају шта да пребаце.

Припадници Управе саобраћајне полиције до 27. марта 2022. спроводе акцију појачане контроле саобраћаја, која је усмерена на контролу брзине кретања возила, а спроводи се у тридесет европских земаља које су чланице Мреже саобраћајних полиција Европе – РОАДПОЛ.

У прва два месеца ове године, на путевима у Србији догодила се 61 саобраћајна незгода са погинулим лицима, а у готово половини тих незгода као један од утицајних фактора јављала се неприлагођена брзина условима саобраћаја и стању пута.

Такође, током наведеног периода, саобраћајна полиција санкционисала је око 65.000 возача због учињеног прекршаја прекорачења брзине, што је двоструко више у односу на прва два месеца 2021. године.