Сачувати сећање на страдале у НАТО бомбардовању

Сачувати сећање на страдале у НАТО бомбардовању

24/03/2022 Off By BERB

Izvir: Vlada Srbije/Foto: Tanjug

Председник Републике Србије Александар Вучић и председница Владе Ана Брнабић присуствовали су вечерас у Краљеву церемонији обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији на СР Југославију 1999. године.

Манифестацији на Тргу српских ратника присуствовали су и чланови Кабинета премијерке, председник последњег сазива Скупштине Србије Ивица Дачић, српски члан председништва БиХ Милорад Додик и председница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Вучић је том приликом поручио да нећемо да клечимо и молимо, хоћемо да чувамо сећање на страдале и никада нећемо заборавити шта је нашој малој земљи и нашем великом народу урађено.

Он је рекао да је пре тачно 23 године кренуо бруталан, језив, злочиначки, ужасан, нељудски напад на једну малу земљу.

На малу земљу која тешко да је некоме нешто скривила, та мала земља никога није напала, ничију територију било које друге земље није угрозила. Та мала земља и велики народ хтели су само да буду свој на своме, да чувају своја огњишта, и ништа више. Али неки други, њих 19 великих, су сву своју храброст, бахатост, осионост, ароганцију желели да покажу на једном малом непокореном народу као што је био српски, истакао је председник.

Према његовим речима, није им било довољно то што су овом народу чинили годинама пре тога, већ су свом својом политичком, медијском, економском, а затим и војном машинеријом насрнули да убију душу тог народа.

Они су данас једини на Косову и Метохији који би требало да брину о безбедности Срба, морамо да разговарамо, да гледамо у будућност, али како да заборавимо, упитао је Вучић.

Он је посебно нагласио да се данас обележавају 23 године од почетка НАТО агресије на нашу земљу – агресије на суверену државу, оснивача Уједињених нација, а без одлуке тог тела.

Вучић је поручио да је наша обавеза да градимо културу сећања, и уједно исказао захвалност свима што су се вечерас окупили како би показали колико нам је стало да се негује сећање на жртве бомбардовања.

Председник је рекао да жели да поручи свима у свету и свима који воде ратове, који нападају и који се бране, да је мир најважнији, да чувају животе свог народа и своје деце, а грађане Србије замолио да буду јединствени.

На почетку церемоније патријарх српски Порфирије служио је парастос погинулима, а потом је одржао беседу. Присутнима се обратила и Бојана Жарчанин из села код Краљева, која је била дете када је повређена у НАТО агресији.

Такође, српски члан председништва БиХ подсетио је на злочиначку акцију која је погодила Савезну Републику Југославију 1999. године, рекавши да Србија иде напред и да се развија на најбољи могући начин и тако се одужује онима који су страдали.

Ваздушни напади НАТО снага почели су на данашњи дан пре 23 године. Одлука о бомбардовању донета је, први пут у историји, без одобрења Савета безбедности УН.

Према подацима Министарства одбране, током ваздушне агресије НАТО-а убијено је 2.500 цивила, међу њима 89 деце и 1.031 припадник Војске и полиције. Према истом извору, рањено је приближно 6.000 цивила, од тога 2.700 деце, као и 5.173 војника и полицајца, а 25 особа се и данас води као нестало.

Готово да нема града у Србији који се током 11 седмица није нашао на мети бомбардовања. НАТО је извршио 2.300 удара и бацио 22.000 тона пројектила, међу којима 37.000 забрањених касетних бомби и оних са обогаћеним уранијумом.